Nieuws/Binnenland
915602550
Binnenland

Festivals zijn alert op ’overcompensatie’ na coronapauze

AMSTERDAM - De Nederlandse evenementen en festivals zijn zeer alert op „overcompensatie” door bezoekers de komende zomer. Dat heeft Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), laten weten. „We zijn zeer alert op inhaalgedrag door jongeren die het gevoel hebben dat ze misschien nog net iets harder moeten feesten dan normaal”, stelt Schans.

De leden van zijn koepelorganisatie hebben van het Trimbos-instituut een overzicht ontvangen van de risico’s op dit gebied tijdens de doorstart van de evenementensector. „Ieder festival zal van tevoren zijn eigen risico-inventarisatie maken en indien nodig de normale procedure daarop aanpassen. We gaan daar heel professioneel mee om.”

Schans beklemtoont dat er op festivals in Nederland ook voor corona „streng werd gecontroleerd op het gebruik van alle soorten middelen.” Verslavingsexperts zijn niet alleen bang dat bezoekers wellicht meer stimulerende middelen kunnen gebruiken dan zij voor corona deden. Maar ook de fysieke tolerantie op het gebied van drugs ligt na anderhalf jaar zonder festivals of feestjes bij veel frequente partybezoekers lager dan voorheen.

Seks, vakanties en feestjes: is de summer of love aanstaande? Dat bespreken vier jonge Telegraaf-journalisten in de podcast Generatie T.: