Nieuws/Binnenland
916020135
Binnenland

OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

OMT-voorzitter Jaap van Dissel een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - Een 2G-systeem, waarbij mensen genezen of gevaccineerd moeten zijn om toegang te krijgen tot bepaalde plekken, kan het aantal besmettingen op deze locaties halveren ten opzichte van 3G, waarmee ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen mogen. Dat blijkt uit een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd, hoewel er volgens de deskundigen zelf grote onzekerheden aan kleven.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer.

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo’n 82 procent lager dan bij 3G. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent. Het allerbeste werkt een systeem waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen worden toegelaten mét een negatieve testuitslag. Dat vermindert het aantal besmettingen met 79 procent en zorgt voor 93 procent minder ziekenhuisopnames ten opzichte van het huidige 3G-systeem.

De uitkomsten van de berekeningen hangen wel af van hoe goed het vaccin bescherming biedt en hoe precies de testuitslag is. Zo is 2G (alleen toegang voor genezen of gevaccineerde mensen) bij de huidige precisie van tests ongeveer net zo effectief „in het buiten houden van besmettelijke personen” als 1G (iedereen krijgt alleen toegang met een negatieve testuitslag). Het OMT kijkt hierbij naar ’test-sensitiviteit’, ofwel „het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen.” Hoe hoger de sensitiviteit, hoe beter.

’Niet te voorspellen’

Als de testuitslag betrouwbaarder is (een test-sensitiviteit van meer dan 69 procent), werkt het systeem van ’iedereen testen’ beter dan 2G als het om het voorkomen van besmettingen gaat. Pas als de test-sensitiviteit meer dan 88 procent is, werkt 1G beter dan 2G in het voorkomen van ziekenhuisopnames.

Het OMT benadrukt dat het niet echt te voorspellen is hoe zo’n systeem precies uitpakt. Zo hebben bepaalde systemen negatieve effecten op de naleving. De resultaten van de berekeningen „moeten gezien worden als het maximaal haalbare, omdat daarbij aangenomen wordt dat de opvolging en de controle en de handhaving optimaal zijn.”

"Géén maatregel om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden"

De deskundigen benadrukken dat de coronapas sowieso alleen een middel is „om risico’s te beperken bij opening van sectoren en géén maatregel om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden.” Dat kan volgens het OMT alleen via de basisregels en algemene coronamaatregelen.

Basisregels

Het is volgens het OMT vooral belangrijk dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. „Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen” werkt beter in het verminderen van het aantal contacten - en daarmee besmettingen - dan nieuwe maatregelen, schrijven de experts in hun advies.

„Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen bovenop de bestaande, tot aan zelfs een mogelijke lockdown nodig zullen zijn in de komende winterperiode”, schrijft het OMT. „In de huidige situatie van viruscirculatie geldt dit voor zowel de niet-gevaccineerde als de gevaccineerde personen.”

"Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen nodig zijn"

Voor de wat langere termijn (komende weken en maanden) kan „het aanzienlijk versnellen van de boostervaccinaties voor 60-plussers” vooral soelaas bieden. Ook moet het kabinet blijven proberen meer mensen een prik te laten halen. „Op de lange termijn biedt vooralsnog alleen een hoge immuniteit onder de bevolking bescherming tegen optreden van steeds weer nieuwe infectiegolven”, schrijft het OMT.

De deskundigen hebben zich ook gebogen over een plan van de horeca-sector om kroegen en restaurants ook na 20.00 uur open te laten, maar na dat tijdstip geen nieuwe bezoekers meer binnen te laten. „Omdat het risico op besmetting ook afhankelijk is van de contactduur tussen de bezoekers en de intensiteit van het contact, zal door het voorstel het aantal besmettingen toenemen.”

Scholen

Strengere regels voor scholen wil het OMT het liefst „vermijden”, ondanks het oplopende aantal besmettingen onder kinderen. Wel vindt het Outbreak Management Team het belangrijk de situatie op scholen „nauwlettend” te volgen, om te kijken of kinderen niet te veel andere leeftijdsgroepen aansteken.

Mogelijk zijn er dan „toch aanvullende maatregelen” nodig op scholen, staat in het OMT-advies. Het kabinet had het deskundigenteam gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Het OMT ziet ook dat vooral kinderen jonger dan twaalf „na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn.”

"Schade aan de ontwikkeling van kinderen"

Maar er is steeds meer bewijs „voor schade aan de ontwikkeling van kinderen” die niet naar school kunnen om lessen te volgen. Daarom adviseert het OMT voorlopig nog geen nieuwe maatregelen voor schoolkinderen. Mogelijk moet de rest van de samenleving aanvullende maatregelen accepteren, waar kinderen „omwille van hun ontwikkeling” zich niet aan hoeven te houden.

Overigens is het wel belangrijk dat ook basisschoolleraren thuisblijven als ze snotteren of andere corona-gerelateerde klachten hebben en zich laten testen, aldus het OMT. Kinderen moeten in quarantaine „als een huisgenoot of overig nauw contact positief getest is.”