Nieuws/Binnenland
916084253
Binnenland

Deur dicht voor ’Kaag-coalitie’ en voortzetting huidige kabinet met CU

DEN HAAG - De formatie is nu ook vóór de schermen in een impasse gekomen. VVD en CDA hebben de deur voor de ’Kaag-coalitie’ met PvdA en GL, die elkaar niet los willen laten, definitief dichtgegooid. D66-leider Sigrid Kaag wil op haar beurt niet met de CU regeren.

Dat is de voorlopige uitkomst van bijltjesdag bij informateur Mariëtte Hamer, die dinsdag alle probleemgevallen bij elkaar zette. Het zorgde ervoor dat alle bekende blokkades nu ook voor de schermen werden opgeworpen. Een minderheidskabinet doemt daardoor steeds nadrukkelijker op, met CU-leider Gert-Jan Segers als grootste pleitbezorger. „We moeten even alle politiek met een kleine p achter ons laten”, vindt hij.

Daarmee doelt hij op het uitsluiten van andere partijen, wat dinsdag opnieuw volop gebeurt. Zo zeggen VVD en CDA nu expliciet niet met PvdA én GL te willen regeren. Dan ontstaat er volgens VVD-leider Mark Rutte een situatie waarin een van die twee partijen zijn handen van een plan af kan trekken. Bovendien vindt Rutte de inhoudelijke verschillen tussen zijn partij en ’de optelsom van GL en PvdA’ te groot. Eenzelfde geluid valt te horen bij CDA-leider Hoekstra, die ook stelt te kijken naar hoe hij zijn ’eigen programma kan realiseren’: „Wij vinden een vijfpartijenkabinet dan niet voor de hand liggen.”

Het leidt tot gemok bij links. „Ze willen niet met ons praten over de inhoud van een mogelijk regeerakkoord”, zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen „Ik vind het spijtig, vooral omdat Nederland zit te wachten op oplossingen. Die raken nu wel een beetje uit het zicht.” GL-leider Jesse Klaver vindt zelfs dat ’de democratie vandaag de verliezer is’.

Impasse

Naast de ’Kaag-coalitie’ bleef het voortzetten van de huidige regering met VVD, CDA, D66 en CU ook als optie over. Die partijen hadden na de verkiezingen zelfs meer zetels dan ervoor. Maar D66-leider Kaag ziet een nieuwe samenwerking met de CU niet zitten. De partijen verschillen volgens haar bijvoorbeeld op het gebied van ’emancipatie en drugs’. „Het is nu aan de VVD om een weg uit deze impasse te vinden”, legt Kaag de bal bij Rutte. CU-leider Segers concludeert dat de formatie in de zomer weinig is opgeschoten: „Waar we nu staan, daar stonden we eigenlijk voor de zomer al.”

Toen besloot informateur Hamer dat VVD en D66 een opzet voor een regeerakkoord moesten maken, een basis om na de zomer over verder te praten met andere partijen. PvdA en GL wilden dat heel graag en besloten zelfs als één blok op te trekken tijdens de formatie-onderhandelingen. Het heeft voor Rutte ’verder de zaak niet veranderd’. Hij is wel bereid toenadering tot PvdA en GL te blijven zoeken: „Wij zullen absoluut de handen uitsteken en proberen de samenwerking te zoeken, ook als ze niet in het kabinet zitten.”

Minderheidskabinet

De kans op een minderheidskabinet lijkt door de blokkades met de dag groter te worden. De kandidaten daarvoor – Rutte, Kaag, Hoekstra en hun secondanten – komen dinsdagmiddag langs bij Hamer. Maar zelfs over de invulling van deze variant is nog onenigheid. VVD wil CDA ook in een minderheidskabinet hebben, maar dat ziet D66 weer niet zitten.

CU-leider Segers ziet een minderheidsvariant met drie partijen wel zitten. Hij zegt nadrukkelijk daar geen gedoogpartner van te willen worden, ’geen vast maatje van een minderheidskabinet’: „Maar je kunt ons vertrouwen winnen op de inhoud.”