Nieuws/Buitenland

Deelnemers realityshow hoorden na een jaar in de wildernis dat niemand keek

Channel 4

De tien overgebleven deelnemers van de Engelse realityshow Eden kregen na een jaar in de Schotse wildernis een opvallende mededeling te horen van de leiding van het programma. De show was namelijk al na vier afleveringen niet meer te zien op televisie. De laatste aflevering werd uitgezonden in augustus.

Channel 4

Eden werd ook wel ’Big Brother voor hipsters’ genoemd. Doel van het programma is om uit het niets een nieuwe samenleving op te bouwen. 23 mensen werden gedropt in de Schotse Hooglanden en mochten geen contact met de buitenwereld hebben.

Opnames gingen door

Het Engelse Channel 4 zond het programma uit. De eerste aflevering in juli trok 1,7 miljoen kijkers, maar dit aantal daalde al snel. Daarom besloot Channel 4 het programma niet meer uit te zenden. De opnames liepen echter gewoon door.

De show werd gefilmd door vier cameramannen. Ook hadden de deelnemers zelf camera’s gekregen om te filmen.

Channel 4

’Spanningen en gezondheidsproblemen

Door onderlinge spanningen en gezondheidsproblemen waren 13 van de 23 deelnemers al voortijdig vertrokken. De 10 overgebleven deelnemers bleven een volledig jaar.

De deelnemers zouden regelmatig zijn getroffen door voedselvergiftigingen. Sommigen zouden zelfs zijn gespot bij een tandarts in de buurt. Ook gaan er geruchten dat sommige deelnemers alcohol en junkfood naar binnen hadden gesmokkeld.

Channel 4

’Bullshit’

Voormalige deelnemers spraken zich eerder al hard uit over het programma. Zo noemde Tom Wah de show „bullshit” en was het niet wat hij ervan verwachtte. Ook zou het programma zoals uitgezonden op televisie „erg misleidend” zijn.

Tara Zieleman, de eerste deelneemster die het programma verliet, werd ze gepest. De leiding van de show besloot al gauw om de deelnemers los te laten en ze hun eigen gang te laten gaan.

Channel 4

’Later dit jaar te zien’

Channel 4 heeft laten weten dat ze wel van plan is om de rest van de show uit te zenden in 2017. Volgens de zender was het programma een experiment en wisten ze niet wat ze moesten verwachten en hoe de deelnemers zouden reageren. „Maar daarom hebben we dit gedaan en het hele verhaal, inclusief hoogte- en dieptepunten, zullen we later dit jaar laten zien.”

Lees meer over