917359
Binnenland

Steeds meer overlast in steden en buitengebieden

Rattenbestrijding strandt

De rat is in opmars.

De rat is in opmars.

AMSTERDAM - De overheid is de regie kwijt in het bestrijden van overlast van ratten. Dat vindt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Veel gemeenten, zowel grote steden als buitengebieden, hebben te maken met een fikse toename van de overlast van ratten.

De rat is in opmars.

De rat is in opmars.

Daar komt een risico bij voor de volksgezondheid omdat de kleine knaagdieren via oppervlaktewater de ziekte van Weil kunnen verspreiden.

Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen is de preventie ’niet goed geregeld’, ongediertebestrijders waarschuwen voor ’middeleeuwse taferelen met veel ziektes’. Het RIVM doet onderzoek naar een eventuele ’landelijke rattenplaag’.

’Achter de feiten aan’

Volgens ongediertebestrijder Wilfred Top zijn in 2015 de regels veranderd. „Door het risico op doorvergiftiging moet het allemaal duurzamer, en nu lopen we achter de feiten aan. Certificering en opleiding om gewoon als vanouds gif te mogen gebruiken, zijn voor de bedrijven die niet duizenden klussen hebben simpelweg te duur. En de populatie blijft maar groeien. Het loopt uit de hand.”