Nieuws/Buitenland
917398
Buitenland

VS laten weer vluchtelingen toe

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan weer vluchtelingen toelaten, maar er komen verscherpte toelatingseisen voor migranten uit elf landen. Dat blijkt uit een wet die de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag heeft uitgevaardigd.

Donald Trump

Donald Trump

Migranten uit elf niet nader genoemde landen krijgen voor een periode van negentig dagen te maken met strengere eisen. Ze zullen moeten aantonen dat ze geen bedreiging vormen en dat hun immigratie in het belang van de VS is, hebben autoriteiten laten weten. „Dit is in het belang van de veiligheid van het Amerikaanse volk”, liet het ministerie van binnenlandse veiligheid weten.

Trump kondigde eerder verschillende inreisverboden af, waarbij vooral inwoners uit enkele voornamelijk islamitische landen werden geweerd. Deze verboden werden veelal aangevochten bij federale rechtbanken.

Inreisverbod

De huidige veranderingen komen na het aflopen van een inreisverbod van 120 dagen op vrijwel alle vluchtelingen die Trump had uitgevaardigd. Die wet liep afgelopen dinsdag af, waarop Trump een hervatting van het Amerikaanse vluchtelingenprogramma heeft ingesteld, maar met extra eisen voor migranten uit elf landen.

De eisen voor gezinshereniging zijn eveneens aangescherpt. Vluchtelingen moeten van de regering zorgen voor meer gedetailleerde informatie van de familieleden, die tot tien jaar teruggaat.

Kritiek

Vluchtelingenorganisaties hebben kritiek geuit op de nieuwe regels, die leiden tot een vrijwel gehele ban voor vluchtelingen uit de elf landen. Volgens persbureau Reuters zou het gaan om Egypte, Irak, Iran, Libië, Mali, Noord-Korea, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië en Jemen. Dat wordt niet bevestigd door de autoriteiten.