Nieuws/Binnenland
917785816
Binnenland

Papieren bekertje dupe plasticdwang: ’Meest duurzame alternatief wordt onmogelijk’

AMSTERDAM - In zijn wens om plastic zwerfafval te bestrijden dreigt het kabinet ook het papieren koffiebekertje bij het oud vuil te zetten. Daarvoor waarschuwt de koepel van de Europese papierindustrie EPPA. „Het meest duurzame alternatief wordt zo onmogelijk gemaakt”, vreest een Nederlandse woordvoerder van de papieralliantie.

Per 1 januari 2024 wil staatssecretaris Vivianne Heijnen (I&W) een verbod invoeren op het gebruik van alle eenmalige kunststoffen voedsel- en drankverpakkingen voor consumptie ter plekke. Omdat papieren koffiebekertjes een vliesje kunststoflaminaat hebben tegen lekken, vallen ook zij onder het verbod.

Het kabinet schiet zo zijn doel voorbij, stelt Paul Blankert, commercieel directeur van papierfabrikant Huhtamaki. Den Haag voert met de maatregel de Brusselse richtlijn uit tegen zwerfplastic. Maar juist van papier en houtvezels zijn dankzij innovaties volgens hem steeds betere alternatieven te maken.

Onbedoeld effect

Blankert: „Een onbedoeld effect is dat de regeling op deze manier het gebruik van plastic stimuleert en het gebruik van papier ontmoedigt.” Een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn dat snackbars en fastfoodketens straks moeten overstappen op spoelkeukens om hun kunststof verpakkingen voor meervoudig gebruik schoon te houden. En wie straks koffie haalt bij een tankstation, moet z’n eigen beker meenemen of betalen voor een herbruikbaar kunststof exemplaar.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

De staatssecretaris wil papieren voedselverpakkingen alleen blijven toestaan als ze ook kunnen worden ingezameld en gerecycled tot nieuwe hoogwaardige voedselverpakkingen. EPPA doet een beroep op het kabinet om die eis iets te versoepelen: 90% van alle papier wordt immers al ingezameld, en eindigt niet als zwerfafval, maar als toiletpapier, tijdschriften of kartonnen dozen.