Nieuws/Buitenland

Computer voorspelt straks alcoholverslaving

Depressie bij studenten straks te voorspellen

Depressie bij studenten straks te voorspellen

HH

Leuven - De universiteit Leuven zegt te kunnen berekenen hoe groot het risico is dat een eerstejaars student een psychische aandoening ontwikkelt of verslaafd raakt aan alcohol.

Depressie bij studenten straks te voorspellen

Depressie bij studenten straks te voorspellen

HH

Jongvolwassenen tussen 18 en 24 kampen relatief vaak met psychische problemen. Vermoed wordt dat grote veranderingen, zoals uit huis gaan, je vrienden en uit je geboorteplaats verhuizen, een extra duwtje geven, zo schrijft De Standaard.

De KU Leuven heeft een algoritme ontwikkeld dat voorspelt of je binnen één of twee jaar een depressie ontwikkelt, een suïcidale episode krijgt of afhankelijk wordt van alcohol. Door eerder in te grijpen hopen ze erger te voorkomen.

De afgelopen jaren kregen honderden studenten die meededen aan de studie al een mail als er alarmsignalen afgingen. Behandeling wordt meestal online gedaan.

„Onze aanpak keert de hele hulpverlening om”, zegt Ronny Bruffaerts, psycholoog en professor psychiatrie aan de KU Leuven die het onderzoek leidt „We mogen niet wachten tot iemand naar ons komt om vrijuit over problemen te praten.”

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.

Lees meer over