Nieuws

Fenomeen Bartolo Messina in Apassionata’s ’Cinema of Dreams’

’We kunnen zoveel leren van paarden’

— De nieuwste paardenshow Cinema of Dreams van Apassionata barst van het spektakel. Acht ruiters halen in razendsnelle galop allerlei acrobatische capriolen uit en Laury Tisseur springt al staand op de ruggen van de achterste twee met zes viervoeters tegelijk over hindernissen. Toch zal het de Italiaanse paardenfluisteraar Bartolo Messina zijn die het publiek naar adem doen happen.

Door Esther Kleuver

Een en al spektakel tijdens de nieuwe show van Apassionata, Cinema of Dreams.

Een en al spektakel tijdens de nieuwe show van Apassionata, Cinema of Dreams.

De nieuwste paardenshow Cinema of Dreams van Apassionata barst van het spektakel. Acht ruiters halen in razendsnelle galop allerlei acrobatische capriolen uit en Laury Tisseur springt al staand op de ruggen van de achterste twee met zes viervoeters tegelijk over hindernissen. Toch zal het de Italiaanse paardenfluisteraar Bartolo Messina zijn die het publiek naar adem doen happen.

Een en al spektakel tijdens de nieuwe show van Apassionata, Cinema of Dreams.

Een en al spektakel tijdens de nieuwe show van Apassionata, Cinema of Dreams.

Bij Messina hoef je geen halsbrekende stunts te verwachten. Integendeel, alles wat de 39-jarige Italiaanse paardentrainer uitstraalt in de piste is ijzeren kalmte en volledige controle. Maar daarmee maakt hij wel een onuitwisbare indruk in Cinema of Dreams, de nieuwste show van Apassionata die volgende week driemaal in het Rotterdamse Ahoy te zien is.

Hij is het fenomenale rustpunt in een verder flitsende show met een flinterdun verhaallijntje over ene Eve en Tom die bij de opening van een nieuwe bioscoop betoverd raken door de magie van de film. Er zijn acteurs, dansers en acrobaten om dat alles op kleurrijke wijze te verbeelden, maar de daadwerkelijke hoofdrolspelers blijven bij Apassionata toch de edele viervoeters. In deze nieuwste show zijn dat onder meer Friezen, Lusitano’s, Azteca’s, een stoere Noriker en een aantal schattige Shetlandpony’s.

De Shetlanders zijn eveneens van Bartolo Messini, waaronder ook het eigenwijze ukkie Charlie, die in het Guinness Book of Records is opgenomen als de kleinste hengst ter wereld. Messina, die moeiteloos een Arabier, een Appaloosa, een Andalusiër, een Azteca, een Tinker, een Cartujano en een KWPN (Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland) middels vrijheidsdressuur onder controle houdt, heeft nog altijd zijn handen vol aan het koppige beestje dat graag de baas speelt en zich wil meten met zijn grote, sterke vrienden. „Het is een behoorlijke uitdaging om de Shetlandpony’s te trainen. Ze willen voortdurend bewijzen dat ze in niets onderdoen voor de grote paarden”, vertelt de trainer. „Maar ik zou ze absoluut niet willen missen. Ze stelen je hart.”

Messini, die met zijn vrijheidsdressuur inmiddels internationaal al hoge ogen gooide op SICAB in Sevilla, het Italiaanse FieraCavalli en Salon du Chaval in Parijs, kiest zijn dieren niet zozeer uit op ras, alswel op karakter. Er moet een klik zijn en de edele viervoeter moet bovendien bij de rest van de stal passen. Met veel respect traint hij vervolgens met ze, waarbij hij niets van een paard verlangt wat tegen zijn natuur indruist.

En dat wederzijdse vertrouwen en respect zie je terug in de arena van Apassionata. Dat hij zich meer op z’n gemak voelt tussen zijn dieren dan met mensen, wordt ook al snel duidelijk wanneer je met hem spreekt. „Ik ben extreem verlegen”, geeft hij toe. Maar hoe rijmt hij dat met het optreden voor duizenden mensen? „Als ik daar met mijn paarden sta, vergeet ik dat er zoveel mensen op de tribunes zitten. Ik concentreer me volledig op het contact met mijn dieren. Als ik niet kalm ben, dan voelen ze dat meteen. Als ze iets eng vinden, dan komen ze naar mij toe. Ze moeten op mij kunnen bouwen en dat kan niet als ik nerveus ben. Ze denken dat ik een van hen ben. Het is mijn taak om ze gemotiveerd te houden.”

Hij voelt een onvoorwaardelijke liefde voor zijn edele viervoeters. „Paarden zijn zulke mooie wezens. We kunnen zoveel van ze leren. Mensen willen altijd alles snel, maar bij een paard kun je niks forceren. Ik ben graag bij ze. Vind het makkelijker om ze te vertrouwen dan mensen. Ze zijn altijd eerlijk in hun gedrag. Ik zie dit ook niet als werk. Het is mijn leven.”

Messini gebruikt in zijn act een KWPN-paard en er zijn ook Friezen in de show te zien. Maar daarnaast is er nog een Nederlands element in Cinema of Dreams. Ruiter en paardentrainer Daphne de Visser treedt alweer heel wat jaartjes op met Apassionata. In eerste instantie met haar Shires, maar dit keer staat zij in de arena met de vierjarige Noriker Thomas, een hoekig trekpaard dat verrassend elegante dressuur doet. „Iedereen zei, dat kan jij niet. Te groot voor je. Als mensen tegen mij zeggen dat iets niet mogelijk is, dan moet en zal ik juist bewijzen dat het wel kan”, aldus de kleine, maar kordate ruiter.

De Visser kocht Thomas in Tsjechië en stoomde hem in een paar maanden klaar voor de show: „Hij is ontzettend leergierig, ik moet echt oppassen dat ik niet te snel ga. Thomas wil veel meer bieden dan ik mag aannemen. Hij is nog jong dus moet ik voorzichtig met hem zijn. Hij heeft erg veel plezier in zijn werk en dat is fijn om te laten zien aan het publiek.”

’Apassionata - Cinema of Dreams’ is op 8 en 9 april in Rotterdam Ahoy. Info: apassionata.ahoy.nl

Door Esther Kleuver