Nieuws/Binnenland
918569
Binnenland

Turkse journalist toch naar Vrijheidslezing

Can Dündar

Can Dündar

AMSTERDAM - De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar komt toch naar Amsterdam om de Vrijheidslezing te geven. Dat bevestigt het debatcentrum De Balie, waar hij op 1 november de met enige regelmaat spraakmakende lezing geeft, na berichtgeving van de NOS.

Can Dündar

Can Dündar

Eerder zegde de in Duitsland ondergedoken Dündar de driemaandelijkse lezing af uit angst gearresteerd te worden. Reizen naar Nederland zou onveilig zijn, nadat justitie in Turkije de internationale politieorganisatie Interpol had verzocht een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen.

Volgens de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, wil Dündar toch naar Amsterdam afreizen, nadat de lokale fracties van VVD en GroenLinks garanties voor zijn veiligheid hadden geëist. Het gemeentebestuur zoekt nog uit of Dündar inderdaad komt en of hij onder normale omstandigheden kan spreken, laat een woordvoerder weten.

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil dat het kabinet belooft dat Nederland niet zal meewerken aan het verzoek van Turkije om Dündar op te pakken. Buitenweg wil verder dat Nederland in de Europese Unie ,,het voortouw neemt om dergelijk misbruik van Europese samenwerkingsverbanden voor opsporing en vervolging uit te bannen''. Ze wijst erop dat de Turkse president Erdogan Interpol inzet om gevluchte politieke tegenstanders het leven zuur te maken.

In Turkije is de oud-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet veroordeeld tot vijf jaar cel, wegens het onthullen van staatsgeheimen. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt door videobeelden te publiceren waarop te zien is dat het Turkse leger Syrische rebellen van wapens voorziet.