Nieuws/Buitenland
918730129
Buitenland

Ieren op 8 februari naar de stembus

De Ierse minister-president Leo Varadkar.

De Ierse minister-president Leo Varadkar.

DUBLIN - De Ierse minister-president Leo Varadkar heeft voor volgende maand parlementsverkiezingen uitgeschreven. Varadkar heeft president Michael D. Higgins dinsdag verzocht om het huidige parlement te ontbinden en op zaterdag 8 februari verkiezingen te houden.

De Ierse minister-president Leo Varadkar.

De Ierse minister-president Leo Varadkar.

„Ik heb steeds gezegd dat de verkiezingen op het beste moment voor het land moeten worden gehouden. Nu is die tijd aangebroken”, zei Varadkar op een persconferentie.

Varadkars partij Fine Gael vormde de afgelopen jaren een minderheidsregering met steun van Fianna Fail. De twee centrumrechtse partijen, die op dit moment 92 van de 160 zetels bezetten, liggen op het gebied van brexit en economisch beleid dicht bij elkaar en zullen er volgens de peilingen om strijden de grootste partij in het parlement te worden. Naar verwachting gaan beide partijen in het nieuwe parlement opnieuw samenwerken.

De 40-jarige Varadkar werd in 2017 de eerste openlijk homoseksuele premier van het land, waar de meerderheid van de bevolking rooms-katholiek is.