Nieuws/Binnenland
919150006
Binnenland

Wolvin doodgereden op provinciale weg bij Ede: ’Zwarte dag voor de Veluwe’

ARNHEM - Op de provinciale weg N224 bij Ede is zaterdagmorgen een wolvin doodgereden. Het gaat volgens wolvenkenners mogelijk om de wolvin die rondzwierf op de Zuid-Veluwe. Het kan ook het dier zijn dat al jaren solitair op de Midden-Veluwe leefde. Dat kan pas met zekerheid worden gezegd als er sectie is verricht op het kadaver van het dier, aldus de provincie Gelderland. „Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu”, reageert een boswachter ontdaan.

De wolvin werd rond 11.00 uur aangereden toen het dier de weg overstak. De automobilist waarschuwde een boswachter van Natuurmonumenten en een faunabeheerder van de gemeente Ede. Die hebben vastgesteld dat de wolf in goede conditie was. De dode wolf is tijdelijk naar een kantoor van Natuurmonumenten in de buurt van Ede gebracht, maar zal overgebracht worden naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. Daar wordt de sectie en nader veterinair onderzoek gedaan.

Volgens boswachter en wolvenexpert Frank Theunissen van Natuurmonumenten kan de aanrijding het eind van de wolf op de Veluwe hebben ingeluid. „Dit is een enorme klap voor de wildpopulatie op de Veluwe. Deze wolf was zwanger, ze had al enkele holen gegraven voor haar toekomstige jongen. Dat hebben we met eigen ogen geconstateerd. Nu is alles in één klap vernietigd. Geen natuurlijke aanwas, de mannetjeswolf die hier ook verblijft, heeft verder niets meer te zoeken. Die zal vertrekken naar elders”, zegt hij tegen de Gelderlander.

Het is niet de eerste keer dat er op de Veluwe een wolf wordt doodgereden. Precies een jaar geleden reed een automobilist een jonge wolf aan uit het eerste wolvennest op de Noord-Veluwe. Het gewonde dier vluchtte nog het bos in, maar werd korte tijd later dood in de buurt van de aanrijding gevonden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop