Nieuws/Binnenland
919233684
Binnenland

Oud-voorman No Surrender: ’Tatoeage op mijn hoofd is privé’

GRONINGEN - Een gepland getuigenverhoor van voormalig No Surrender-leider Henk Kuipers (55) voor de rechtbank in Groningen leverde dinsdag weinig op. Kuipers had in de Martinistad niet de beschikking over zijn advocaat, die elders een zaak had. Bovendien is Kuipers pas afgelopen vrijdag geopereerd. Daarom wilde Kuipers niet getuigen.

Kuipers moest naar de rechtbank komen, maar beriep zich op zijn verschoningsrecht. De rechtbank maakt mogelijk later dinsdag bekend of en wanneer de zaak hervat kan worden, aldus een woordvoerder.

’Duurt nu al jaren’

De beoogde zitting is er een in een lange rij rechtbankdagen. ,,Het duurt nu al jaren’’, aldus Kuipers bij het verlaten van het gerechtsgebouw, waar hij na een uurtje weer weg mocht. Hij vindt het opgeklopt. ,,Wat blijft er straks van over.’’

"Dan vragen ze over de ‘omerta’- tatoeage op mijn hoofd. Dat is privé"

Kuipers meent dat veel vragen die hem eerder in deze zaak gesteld zijn ‘onzin’ waren. ,,Dan vragen ze over de ‘omerta’- tatoeage op mijn hoofd. Dat is privé.’’ In de grote zaak waren er wat hem betreft juist weinig vragen. ,,De officier stelde er maar één. Over Denemarken, niet eens over hier.’’ Kuipers trof buiten de rechtbank medestanders, die er deze keer vanwege keer vanwege coronamaatregelen niet binnen bij mocht zijn.

Medische perikelen

De zaak werd onder meer vertraagd juist door de medische perikelen van Kuipers, meent Justitie. Ook was zijn raadsman eerder eveneens ziek. Kuipers gaf dinsdag zelf aan dat de operatie aan een buikhernia van vorige week goed is gegaan.

Het beoogde verhoor van dinsdag draaide om verdachte Theo ten V. (56), evenals Kuipers afkomstig uit Klazienaveen.Ten V. wordt tevens verdacht van diefstal met geweld. Volgens planning gaat Kuipers later nog wel getuigen in de zaken tegen Otto en R. Een extra reden om te wraken, aldus Ural. „Mijn cliënt vindt dit oneerlijk.”

Het Openbaar Ministerie komt op 28 september met alle strafeisen.