Nieuws/Binnenland
919362248
Binnenland

Tbs voor oproep tot terroristisch misdrijf via Facebook

EINDHOVEN - Een 25-jarige man uit Eindhoven is donderdag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor het oproepen tot een terroristisch misdrijf. Hij deed die oproepen op Facebook. De rechter bevond hem schuldig aan opruiing, maar legde hem geen verdere straf op. De man verkeerde op het moment van zijn daad in een psychose. Daardoor was hij ontoerekeningsvatbaar.

De man zette eind september 2020 twee video’s van zichzelf op zijn Facebookpagina. Hij verbleef op dat moment in Turkije. In de videoboodschappen dreigde hij onder meer de hoofden van „hypocriete moslims” af te snijden. „Er zijn heel veel hypocrieten in de wereld”, zei hij onder meer in zijn eerste video. „Ook moslims. Hun snij ik sowieso de kop eraf en.... en .... en ... straffen kan ook met mijn eigen hand.”

Osa bin Laden

Verder prees hij de voormalige terroristenleider Osama bin Laden en presenteerde hij zich als diens potentiële opvolger. Volgens de uitspraak van de rechtbank zei de man in zijn tweede video: „Met de wil van Allah ga ik het overnemen van Osama bin Laden.”

Hij riep in zijn videoboodschap anderen op om zijn boodschap verder te verspreiden: „Ik weet gewoon zeker dat het een bevel van Allah is. Dat is een order van Allah Almachtige. Dat ik die moet doorgeven. Geef die nu door aan iedereen, mond op mond, reclame, het is een best reclame. Geef die door en wees niet bang.”

Psychotische stoornis

Naast de tbs gaf de rechtbank ook een zorgmachtiging af. Op basis daarvan kan de man worden verplicht medicatie te nemen. Hij is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Hij zou lijden aan een ongespecificeerde schizofreniespectrum- of andere psychotische stoornis. Om de kans op herhaling te beperken, oordeelde de rechtbank dat de verdachte deskundige hulp moet krijgen.

Als voorwaarden bij de tbs krijgt de man een meldplicht bij de reclassering en moet hij beschermd gaan wonen. Ook dient hij zich te laten behandelen door een zorginstelling en mee te werken aan een time-out in een forensisch psychiatrische centrum. Verder mag hij niet naar het buitenland, moet hij op minstens 2 kilometer afstand van de landsgrenzen blijven en mag hij niet op Nederlandse luchthavens komen.