Nieuws
919451
Nieuws

Uitmarkt barst los met Waylon en operakoor

Met optredens van Waylon, een koor van 120 man van De Nederlandse Opera, cabaretier Martijn Koning en harpist Remy van Kesteren is vrijdagavond op het Museumplein in Amsterdam de 37e editie van de Uitmarkt begonnen. Een uur na het officiële openingsprogramma stond de duizenden mensen op het plein nog een gratis concert te wachten van Acda en De Munnik, die bezig zijn met hun afscheidstournee.

Volgens een woordvoerder van de organisatie waren vrijdagavond zo'n 25.000 mensen op de been die in een goede sfeer van het programma genoten. Tegen de tijd dat Acda en De Munnik begonnen was dit aantal toegenomen tot naar schatting 30.000 bezoekers.

Tijdens de Uitmarkt geven zo'n 2000 artiesten op ruim 30 podia op en rond het Museumplein en het Leidseplein een voorproefje wat mensen op cultureel gebied te wachten staat. Op het programma staan 300 voorstellingen, concerten en optredens. Ook is er een boekenmarkt met 60 uitgevers en boekhandels en 40 schrijvers. Op een informatiemarkt presenteren bijna 200 culturele instellingen hun plannen voor het komende seizoen.

De Uitmarkt wil graag meer tieners en jongeren trekken en heeft daarom voor hen speciale evenementen in petto. Op het Museumplein gaan zo'n 100 skaters de strijd met elkaar aan en laten bekende skateboarders tijdens demonstraties hun beste kunstjes zien. Tien Amsterdamse clubs hebben hun krachten gebundeld voor 'Club Silencio' op vrijdag- en zaterdagavond, een stille disco waar dj's met elkaar strijden om de gunst van de bezoeker die met een koptelefoon de dansvloer op mag.

Op zaterdagavond biedt het hoofdpodium op het Museumplein plek voor Cinema Symphonica, gepresenteerd door Cornald Maas. Onder begeleiding van het orkest Holland Symfonia zingen artiesten beroemde filmhits.

De Uitmarkt wordt zondagavond afgesloten. Het is het grootste culturele evenement van Nederland en trekt jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers.