Nieuws/Buitenland
919463
Buitenland

'Nog honderden yezidi's in Sinjar-gebergte'

In het Iraakse Sinjar-gebergte zitten nog steeds zo'n 500 yezidi's vast, vooral bejaarden, gehandicapten en zwangere vrouwen. Zij zijn niet in staat de weg naar de vluchtelingenkampen in het dal af te leggen en zijn „door iedereen vergeten”.

Dat zegt de Iraakse parlementariër Vian Dakhil, zelf een yezidi, vrijdag in de Italiaanse krant la Repubblica. Beelden van haar gingen op 5 augustus de wereld rond toen zij in het Iraakse parlement in Bagdad ertoe opriep haar geloofsgenoten te helpen. Toen zaten nog zo'n 40.000 yezidi's in het noord-Iraakse Sinjar-gebergte, opgejaagd door de soennitische strijders van Islamitische Staat (IS).

Dakhil herinnert ook aan de honderden yezidi-vrouwen en -meisjes die door IS zijn ontvoerd. Velen van hen slagen erin af en toe stiekem te bellen en vertellen over de verschrikkingen die zij moeten ondergaan. Zij vragen erom dat de plaatsen waar zij worden vastgehouden, worden gebombardeerd. Zij willen liever sterven dan elke dag verkracht worden door de IS'ers, aldus Dakhil.