Nieuws/Buitenland
919478
Buitenland

Zoekteam 'Ontvoerd' en vader ontvoerde Ana-Christina gearresteerd

Ontvoerd meisje (14) weer terecht

De 14-jarige Ana-Christina, die vijf jaar geleden door haar moeder vanuit Maarssen werd ontvoerd, is weer terecht. Het meisje - dat jarenlang internationaal werd gezocht - blijkt te verblijven in de villa van haar oma in Mexico-stad.

Telegraaf-Misdaadverslaggever John van den Heuvel spoorde het meisje samen met een team van het RTL programma Ontvoerd afgelopen week op in Mexico. De zoektocht verliep niet zonder problemen.

Gearresteerd

Kort nadat het meisje op straat een ontmoeting had met haar vader Bart Vos uit Breda, waarschuwde haar familie de politie. Het zoekteam van 'Ontvoerd' en Bart Vos werden gearresteerd en naar een politiebureau overgebracht. Ze werden een avond en nacht vastgehouden.

Na tussenkomst van de Nederlandse ambassade en door Buitenlandse Zaken ingeschakelde advocaten kon worden aangetoond dat de hereniging tussen vader en dochter rechtmatig was. Vrijdagmorgen kwamen de journalist, de vader van Ana-Christina en drie teamleden vrij.

Ontvoerd

De ontvoering van Ana-Christina was de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws. Vader Bart Vos trachtte wanhopig weer contact te krijgen met zijn dochter, die door de ex-vrouw van Vos voor een vakantie mee was genomen naar Mexico. Het meisje keerde nooit meer terug en leek van de aardbodem verdwenen.

Ondanks veel inzet van onder andere Buitenlandse Zaken om duidelijkheid over haar lot te krijgen bleef het meisje spoorloos. Uiteindelijk vroeg Bart Vos 'ontvoerd' te hulp. Een intensieve speuractie leidde naar een privéschool in Mexico. Afgelopen week werd de identiteit van het meisje definitief vastgesteld, waarna een team onder leiding van John van den Heuvel met Bart Vos naar Mexico reisde. De vader liet gisteren weten dolblij te zijn met het terugvinden van zijn dochter.

Begrip

"Wel zal nog veel moeten gebeuren om een normaal contact te herstellen," aldus Vos vanuit Mexico. Misdaadverslaggever John van den Heuvel noemde de arrestatie 'een onplezierige ervaring' maar zegt begrip te hebben voor het feit dat de Mexicaanse autoriteiten de zaak goed wilden onderzoeken.