Nieuws/Buitenland
919500
Buitenland

Kiev lonkt naar lidmaatschap NAVO

Oekraïne wil geen neutraal land meer zijn en zoekt aansluiting bij de NAVO. Premier Arseni Jatsenjoek zei vrijdag dat een wetsvoorstel over aansluiting bij het bondgenootschap naar het parlement wordt gestuurd. NAVO-leden beloven elkaar wederzijdse bijstand bij aanvallen door derden. De NAVO zelf stelde vrijdag dat Russen het oosten van Oekraïne zijn binnengevallen en daar vechten.

Westerse diplomaten en politici waarschuwen ervoor het conflict over Oekraïne niet tot een oorlog met Rusland te laten escaleren. Kiev lijkt dan ook voorlopig niet op de belofte van de beschermende paraplu uit Brussel te kunnen rekenen. Premier Mark Rutte noemde een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne vrijdag dan ook „echt ver weg” en „op dit moment niet aan de orde”. Wat Rutte betreft zou het een oplossing niet dichterbij brengen.

Wel noemde Rutte de situatie in Oekraïne „zeer zorgelijk”. Volgens NAVO-bronnen zijn zo'n 1000 Russische militairen in Oekraïne. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei vrijdag dat Rusland daarnaast duizenden gevechtsklare militairen aan de grens met Oekraïne heeft staan. Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko, 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, zei dat 'duizenden' Russische militairen met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne meevechten tegen het Oekraïense leger. Moskou ontkent dat Russische militaire eenheden actief zijn in het buurland.

De VN meldden vrijdag dat sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bijna 2600 mensen zijn omgekomen door de strijd. De volkerenorganisatie heeft de afgelopen weken in totaal 2593 doden geregistreerd. In dat cijfer zijn de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 niet meegenomen. Daardoor kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

De VN stelden vrijdag dat de strijd de afgelopen weken is verhevigd. Zowel rebellen als regeringstroepen gebruiken zware artillerie in dichtbevolkte gebieden. VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay spreekt van schending van het internationale humanitaire recht. Momenteel komen per dag gemiddeld 36 mensen om het leven.

Rebellengroepen maken zich volgens de VN schuldig aan onder meer marteling en gedwongen arbeid. De rebellen zouden bijna 500 mensen gevangenhouden. Ook Oekraïense 'speciale bataljons' martelen en laten mensen verdwijnen. Volgens de VN moet de Oekraïense regering in Kiev meer doen om de bataljons te controleren.