Nieuws
919541
Nieuws

Mail JPMorgan: vrees 'Lehman-moment' door Oekraïne

Bankiers van JPMorgan vrezen bij doorzettend geweld tussen Rusland en Oekraïne een crisis zo groot als de biljoenenschade door de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008.

Dat meldt de Russische onderzoeksafdeling van de bank in een uitgelekte mail. De markten kunnen deze crisis opvatten als een significante verslechtering, een Lehman-style shock, schrijft Alex Kantarovich, hoofd onderzoek bij JPMorgan in Rusland.

Hij ziet bij verdere escalatie en nieuwe sancties uiteindelijk een verlies van aandelenkoersen tot 50%.

Kantarovich is genuanceerd. Hij ziet verschillen met de situatie in 2008 en 2009. De olieprijs loopt ondanks de crisis niet op, en de economische krimp ,,is niet nog niet zo sterk''.

Risico's afbouwen

JPMorgan moet zijn exposure tegenover de Russische activiteiten afbouwen, adviseert Kantarovich. ,,Markten zullen niet langer uitgaan van een snelle en eenvoudige oplossing voor het conflict. En worse before better lijkt dan een waarschijnlijk gevolg'', onderbouwt hij de het advies om risico's in Rusland af te bouwen.

Dat geldt vooral voor financiële investeringen, daarin is JPMorgan extra kwetsbaar vanwege de sancties en macro-ontwikkelingen, stelt de onderzoeker.

Wel in goedkope roebel

Zijn investeringsadvies is daarna opmerkelijk. De bank zou wel kunnen overwegen te investeren in Russische exportbedrijven die geen duidelijke politieke banden met Putin en het Kremlin hebben. Met een gedevalueerde roebel zullen zij gaan profiteren, aldus Kantarovich.