Nieuws/Binnenland
919551
Binnenland

Hamer nieuwe voorzitter SER

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Hamer volgt Wiebe Draijer op, die naar de Rabobank vertrekt. Zij wordt de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de SER.

Dat Hamer (1958) zou worden benoemd, lekte donderdag al uit. Zij begint op 10 september aan haar nieuwe baan. De PvdA-politica zit sinds 1998 in de Tweede Kamer.

De SER is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op sociaaleconomisch gebied. Het bestaat uit werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden.

Hamer laat weten dat zij bij de SER graag aan adviezen wil werken die gebaseerd zijn op ervaringen uit de praktijk, de kennis van sociale partners en de wetenschap. „Ik zou zelf bijvoorbeeld willen werken aan het vraagstuk van de combinatie van arbeid en zorg; dat is toe aan een herijking.”

Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV, is blij met de benoeming. „Hamer is een zeer kundig bestuurder en heeft het hart op de juiste plaats zitten. Zij heeft de belangen van werkenden, van mensen die nu aan de kant staan en van de mensen die genieten van hun oude dag, zeer helder op het netvlies.” Heerts noemt Hamer verder een „heel natuurlijke bruggenbouwer”.

Ook Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter. „Mariëtte Hamer beschikt over een brede dossierkennis op voor de SER relevante terreinen, weet partijen te verbinden en daarmee resultaten te boeken.”

De benoeming van Hamer betekent dat zij uit de Tweede Kamer zal gaan. PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat de fractie haar zal gaan missen. „Met Mariëtte krijgt de SER een vrouw die met haar rol bij het pensioenakkoord en het sociaal akkoord heeft laten zien te beschikken over het vermogen om werkgevers, werknemers en politiek te verbinden”, aldus Samsom.