Nieuws/Binnenland
919553
Binnenland

'Top sluit akkoord over leiding eurogroep'

Over de benoeming van de Spanjaard Luis de Guindos als voorzitter van de eurogroep is een herenakkoord in de maak. Tijdens de Europese top zaterdag in Brussel moet dit worden beklonken. Dat betekent dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zijn tweede, Europese baan als voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden kwijtraakt. Dat werd vrijdag vernomen in Brussel.

„Om de huidige voorzitter niet voor het hoofd te stoten”, wordt er zaterdag op de top niet formeel beslist dat de Spanjaard de eurogroep gaat leiden. Dit wordt overgelaten aan de ministers van Financiën om te formaliseren. De EU-leiders zullen dit wel informeel vast afspreken „tenzij de Spanjaarden op een officiële beslissing gaan aandringen”.

Wanneer de Spaanse minister van Financiën de eurogroep gaat leiden, moet nog worden afgesproken. Het zou heel goed kunnen dat Dijsselbloem zijn termijn die loopt tot de zomer van 2015 afmaakt.

Eerder gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel al openlijk aan De Guindos te steunen als opvolger van Dijsselbloems ná diens termijn.