Nieuws
919598
Nieuws

Curaçao North Sea Jazz jubileert met gratis feest voor bevolking

Curaçao barstte gisteravond bijna uit haar voegen toen de vijfde editie van het Curaçao North Jazz festival feestelijk werd afgetrapt met een tribuutconcert voor Doble-R, een van de bekendste componisten en muzikanten van het eiland.

Voor het gratis optreden, een cadeautje van de organisator voor de Curaçaose bevolking, was het voltallige Metropole Orkest (bestaande uit maar liefst 73 man) overgevlogen. Het ensemble was voor de gelegenheid aangevuld met percussionisten en achtergrondzangers van het eiland. In die vorm begeleidde men Curaçaose artiesten en degenen die daar roots hebben liggen, zoals Giovanca, Shirma Rouse, Ompie Stefania, Izaline Calister en pianist Randal Corsen.

‘Ja, natuurlijk!’ antwoordde een uitgelaten dame van een jaar of zestig op de vraag of ze alle gespeelde Doble-R nummers kent. ‘Dit zijn de liedjes uit mijn jeugd. De meeste zijn al veertig tot 45 jaar oud.’ Ze was niet de enige; het gehele, tot de nok gevulde veld voor het Sam Cooke-hoofdpodium op het festivalterrein aan Piscadera Bay zong de nummers woord voor woord mee, ondertussen geestdriftig dansend. Na talloze hits in het Papiaments kwam de grote afsluiter met de grootste hit die Doble-R scoorde in Nederland: Zullen We Maar Weer (Een Potje Dansen), waarvoor alle gastartiesten tegelijk op het podium kwamen. Al in april werden de tienduizend kaarten voor dit concert tot grote vreugde van de bevolking beschikbaar gesteld: binnen mum van tijd waren ze allemaal vergeven.

Het concert was de perfecte voorbode voor het echte (tweedaagse) festival, dat vandaag losbarst. Met grote namen als Smokey Robinson, Bruno Mars, Joss Stone, Nile Rodgers & Chic, Chaka Khan en Rod Stewart pakt de organisatie groots uit voor haar jubileum, want dit jaar viert Curaçao North Sea Jazz alweer haar vijfde editie.

Ook voor de eerdere edities kwamen klinkende namen - veelal voor het eerst - naar het eiland: topacts zoals Stevie Wonder, Lionel Richie, Sting, John Legend, Earth, Wind & Fire en vorig jaar Diana Ross en Prince brachten het publiek massaal op de been. Inmiddels is wat ooit begon als ‘het kleine zusje’ van North Sea Jazz in Rotterdam uitgegroeid tot het grootste festival in zijn soort van de regio. Vrijdag en zaterdag worden in totaal tegen de twintigduizend bezoekers verwacht.

Naar een eventuele zesde editie (of die er komt besluit men zoals altijd pas na afloop van de huidige) wordt al reikhalzend uitgekeken en over de optredende artiesten driftig gespeculeerd. Maar eerst is het dit weekend tijd voor ‘het feest van het jaar’. De opzet van de initiatiefnemers, om met het festival het toerisme en de economie van Curaçao een boost te geven, is daarmee gelukt: hotels zitten volgeboekt, huurauto’s zijn op het eiland bijna niet meer te krijgen. Met recht een jubileum om trots op te zijn.