Nieuws/Binnenland
919600
Binnenland

Timmermans sluit extra sancties niet uit

De Europese Unie moet reageren op wat Rusland nu doet in Oekraïne. Nederland sluit nieuwe sancties niet uit om de druk op Moskou op te voeren, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag in Milaan voor overleg met zijn collega's.

„We hebben duidelijk gezegd dat we de mogelijkheid van extra maatregelen openhouden, als Rusland aan zijn koers vasthoudt”, aldus Timmermans. De Europese top zaterdag gaat zich daarover buigen.

„Alleen maar eindeloos sancties verhogen zal ook niet werken”, stelt de bewindsman. „Maar er moet wel een manier zijn om president Poetin naar de onderhandelingstafel te krijgen om een diplomatieke oplossing te vinden.”

Timmermans zegt zich bijzonder veel zorgen te maken over de nieuwe militaire activiteiten in het oosten van Oekraïne, die „duidelijk worden gesteund” vanuit Rusland. „Het militaire geweld maakt de zaak alleen maar erger.”

De minister benadrukt dat er naar een oplossing voor de lange termijn moet worden gezocht. Daar zijn al afspraken over gemaakt met Rusland. Maar Moskou komt die op geen enkele manier na, betreurt Timmermans. „Dat is voor de Europese Unie wel een probleem.”