Nieuws
919604
Nieuws

Top 10

Luchtvaartmythes

Jarenlang werd vliegtuigpassagiers verteld dat hun mobiele telefoon het navigatiesysteem van het vliegtuig zou beinvloeden. Inmiddels is deze luchtvaartmythe doorbroken en mogen bij meerdere maatschappijen de telefoons gewoon aanblijven gedurende de vlucht. De luchtvaartbranche kent nog meer van dit soort mythes. Worden we nu voor de gek gehouden of schuilt er toch een kern van waarheid achter de verhalen?

1. Dumpen uitwerpselen (mythe)

Tijdens de vlucht maken veel passagiers gebruik van het toilet. Maar waar worden de menselijke uitwerpselen bewaard? Sommigen beweren dat de 'lading' tijdens de vlucht wordt gedumpt door de piloot. Niets blijkt echter minder waar. De uitwerpselen worden namelijk in een tank bewaard. Deze tank kan alleen van buiten geopend en geleegd worden.

2. Vast op het toilet (vooral mythe)

Volgens verhalen zou je vast blijven zitten op het vliegtuigtoilet als je doortrekt terwijl je nog zit. Dit zou mogelijk kunnen zijn, maar alleen als je lichaam de pot perfect afsluit. Echter is dit bijna onmogelijk om te doen.

In het programma Mythbusters werd deze mythe getoetst. De tester Adam Savage voelde wel dat hij tegen de bril aan werd gezogen, maar kon eenvoudig opstaan.

3. Zuurstofmaskers maken je high (mythe)

In de film Fight Club beweert hoofdrolspeler Tyler Durden (Brad Pitt) dat de zuurstofmaskers je high maken, zodat je 'euforisch wordt en je lot accepteert'. Het klinkt spannend, maar dat is het toch niet. De zuurstofmaskers zorgen ervoor dat de passagiers goed kunnen blijven ademen wanneer de luchtdruk wegvalt op een hoogte waar de lucht zuurstofarm is. In de tussentijd kan de piloot het toestel weer naar een punt brengen waar de passagiers weer vrij kunnen ademen.

4. Voorzichtig met drinken van water (feit)

Uit een Amerikaans onderzoek uit 2009 blijkt dat bij een op de zeven vliegtuigen het drinkwater besmet te zijn met E. coli. Deze bacterie is een belangrijke veroorzaker van voedselvergiftiging. De bewering dat je moet oppassen bij het drinken van water in het vliegtuig is dus zeker niet ongegrond.

5. Lucht vol ziektekiemen (mythe)

Veel mensen geloven in het verhaal dat de lucht in het vliegtuig een behoorlijke lading ziektekiemen bevat. Deze lucht is echter zorgvuldig gefilterd en bevat minder ziektekiemen dan een gemiddelde openbare ruimte.

6. Opklaptafel bron van ziektekiemen (feit)

Van de lucht in het vliegtuig word je dus niet ziek, maar verschillende onderdelen in het toestel kunnen wel vol ziektekiemen zitten. Volgens een onderzoek uit 2007 was maar liefst zestig procent van de opklaptafeltjes in toestellen van de drie grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen besmet met sporen van de zogeheten superbug ofwel superbacterie, die voor behoorlijke infecties kan zorgen.

7. Uit het toestel gezogen (mythe)

Een mythe die veel wordt gebruikt in films: wanneer je in de lucht de deuren van het vliegtuig opent, wordt iedereen naarbuiten gezogen. Dit verhaal is echter uit de duim gezogen. Het openen van de deuren tijdens de vlucht is door de hoge cabinedruk namelijk onmogelijk.

8. Toestel stort neer door bliksem (mythe)

Elk jaar wordt gemiddeld een vliegtuig geraakt door de bliksem. Echter is hierdoor sinds 1967 geen toestel meer neergestort. Voordat een vliegtuig de lucht in mag, wordt het namelijk getest tegen inslagen. De elektrische lading wordt via de buitenzijde van het toestel naar een ander uiterste punt geleid.

9. Sneller dronken aan boord (mythe)

Een vaak gehoorde bewering, maar nog nooit is wetenschappelijk bewezen dat je aan boord van een vliegtuig sneller dronken wordt.

10. Asbak ondanks rookverbod (feit)

Het is verboden om te roken aan boord van een vliegtuig. Toch worden in de toiletten voor de veiligheid asbakken gemonteerd. Reden: mocht iemand de verleiding niet kunnen weerstaan, dan kan hij zijn sigaret toch veilig doven.

Bron: The Daily Mail