Nieuws
919606
Nieuws

Enorme fotodatabase komt online

Een Amerikaanse academicus is bezig een enorme, doorzoekbare database aan te leggen van foto's en illustraties uit historische boeken. Hiervoor maakt hij gebruik van de boekscaninititiatieven van bibliotheken en universiteiten.

Kalev Leetaru begon het project toen hij communicatietechnologie studeerde aan de Georgetown-universiteit in Washington DC. Doel is om een database van in totaal zo'n 12 miljoen illustraties aan te leggen, afkomstig uit boeken van de afgelopen 500 jaar. Deze boeken worden ingescand als onderdeel van een project van de Internet Archive, maar hierbij ligt de focus op de tekst, terwijl er ook tal van illustraties gedigitaliseerd worden.

Leetaru heeft software ontwikkeld waardoor de oorspronkelijke scans geanalyseerd worden en waarbij de voorheen genegeerde delen worden uitgesneden en als .jpg-bestanden worden opgeslagen. Bij elk plaatje wordt ook een stuk bijbehorende tekst geplakt, zodat hij makkelijker te vinden is.

De academicus zelf hoopt dat ondermeer vrijwiligers van Wikipedia door de illustraties heen gaan en ze aan artikelen op de online encyclopedie koppelen. Inmiddels staan er 2,6 miljoen afbeeldingen online op de Flickr-pagina van The Internet Archive.