Nieuws/Binnenland
919611
Binnenland

'Tomaten verlagen risico op prostaatkanker'

Mannen die meer dan tien tomaten per week eten, verkleinen hun risico op prostaatkanker met maar liefst 18 procent.

Dat blijkt uit groot onderzoek van de Bristol University onder bijna 14.000 mannen waarover is gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Een onderzoeksteam bestudeerde het eetpatroon en de leefstijl van 1.806 mannen met prostaatkanker en 12.005 gezonde mannen. Wat bleek? Mannen die iedere week meer dan tien porties verse tomaten of tomatenproducten aten, bleken hun risico op prostaatkanker met maar liefst 18 procent te verlagen.

"Onze bevindingen suggereren dat tomaten belangrijk zijn in de preventie van prostaatkanker. Echter, er moet nog wel verder onderzoek worden uitgevoerd om dit definitief te bevestigen. Mannen zouden in ieder geval allerlei verschillende fruit- en groentesoorten moeten eten, op gewicht blijven en voldoende bewegen", zegt onderzoeker Vanessa Er.

Wereldwijd, maar ook in Nederland, is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Prostaatkanker hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Je kunt als man ook prostaatkanker krijgen zonder dat je het door hebt. Gevaarlijk, zo kan een tumor lange tijd ongemerkt doorgroeien.

Meer over prostaatkanker.