Nieuws/Buitenland
919612
Buitenland

NAVO: Russische troepen vechten in Oekraïne

Russische troepen voeren volgens de NAVO in Oekraïne gevechtsoperaties uit. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. De NAVO had donderdag al satellietbeelden vrijgegeven waarop Russische troepen in Oekraïne te zien zouden zijn. Volgens Rasmussen heeft Rusland ook duizenden gevechtsklare militairen aan de grens met Oekraïne.

De Russische gevechtsoperaties op Oekraïens grondgebied worden door de NAVO gezien als de meest recente ontwikkeling in de poging van Moskou om Oekraïne als zelfstandig land te destabiliseren. De NAVO riep Rusland op om zijn militaire activiteiten te staken, de steun aan separatisten te stoppen en duidelijke stappen te ondernemen richting de-escalatie van de crisis.

Op verzoek van Kiev hield de zogenoemde NAVO-Oekraïne Commissie vrijdag een buitengewone vergadering, naar aanleiding van de „ernstige escalatie van Ruslands militaire agressie tegen Oekraïne”. De verdragsorganisatie betuigde solidariteit met Kiev en zal president Petro Porosjenko volgende week verwelkomen op een top in Wales. Rasmussen zei het volledig te respecteren als de Oekraïense leider besluit om te toetredingsprocedure van de NAVO te starten.