Nieuws
919620
Nieuws

Eerste nieuwe Skoda Fabia rolt van de band

Amper enkele weken na het vrijgeven van de eerste foto's neemt Skoda de nieuwe Fabia in productie. De compacte hatchback wordt door de Tsjechen in zijn fabriek te Mladá Boleslav gebouwd. In november arriveert het model bij de Nederlandse dealer.

De nieuwe Fabia is de derde generatie sinds 1999. Het model heeft zich in de loop der jaren opgewerkt tot het op één na best verkochte Skoda-model, na de Octavia. Van de eerste twee edities zijn rond de 3,4 miljoen stuks verkocht, waarvan de eerste generatie een fractie succesvoller was dan de tweede. Skoda leverde van de Fabia I (1999-2006) afgerond 1,8 miljoen eenheden, van de II (2006-2014) zo'n 1,7 miljoen units.

Aangepast onderstel

Voor de productiestart van de derde editie heeft Skoda de fabriek moeten aanpassen. De Fabia is niet compleet nieuw. De fabrikant neemt de vorige Fabia als uitgangspunt, waarbij aan de bodemplaat enkele MQB-elementen zijn toegevoegd. In vergelijking met de vorige editie weegt de nieuwste Fabia 65 kg minder. Het design is volledig nieuw en geheel in lijn met dat van de Rapid-modellen. Voor de aandrijving zorgen bekende motoren, die maximaal 110 pk leveren.

De nieuwe Fabia beleeft zijn publieksdebuut op de Autosalon van Parijs, die begin oktober wordt gehouden.