Nieuws/Buitenland
919623
Buitenland

VN: bijna 2600 doden in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 2600 mensen omgekomen door de strijd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De organisatie heeft in totaal 2593 doden geregistreerd.

Een VN-woordvoerder zei dat in het cijfer de slachtoffers van de ramp met de MH17 niet zijn meegenomen. Daardoor kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

De VN bevestigde vrijdag dat de strijd de afgelopen weken is verhevigd. Zowel rebellen als regeringstroepen gebruiken zware artillerie in dichtbevolkte gebieden. VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay spreekt van schending van het humanitaire recht. Momenteel komen iedere dag 36 mensen om het leven.

Burgers die vluchtten voor het geweld, zijn aangevallen en gedood. Ook zouden pro-Russische rebellen burgers tegenhouden die weg willen uit gebieden waar gevechten zijn. Hoewel meer dan de helft van de bevolking van Loehansk en Donetsk is gevlucht, wordt volgens de VN niet genoeg gedaan om burgers te evacueren.

Rebellengroepen maken zich volgens de VN schuldig aan onder meer marteling en gedwongen arbeid. De rebellen zouden bijna 500 mensen gevangen houden. Ook Oekraïense 'speciale bataljons' martelen en laten mensen verdwijnen. Volgens de VN moet de Oekraïense regering in Kiev meer doen om de bataljons te controleren.

NAVO-bronnen meldden donderdag dat zo'n 1000 Russische militairen in Oekraïne zijn. Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko, 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, liet weten dat duizenden Russische militairen met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne tegen het Oekraïense leger meevechten. Moskou heeft ontkend dat Russische militaire eenheden actief zijn in het buurland.