Nieuws/Binnenland
919625
Binnenland

Verdachte ronselen jihad vrijdag voorgeleid

De 24-jarige man die woensdag is opgepakt op verdenking van onder meer het ronselen voor de jihad in Syrië en/of Irak, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of de verdachte de komende twee weken blijft vastzitten, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wil.

Donderdag maakte de gemeente Den Haag bekend dat in hetzelfde onderzoek naast de 24-jarige man ook nog een 32-jarige man en een 24-jarige vrouw zijn aangehouden. Zij zijn opgepakt in Duitsland. Volgens het OM willen zij meewerken aan hun uitlevering. Het was vrijdag nog niet bekend op welke termijn zij naar Nederland komen.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemde de verdachten donderdag „grote vissen”, die een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering spelen. „De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden”, aldus Van Aartsen.

Justitie verdenkt de twee mannelijke verdachten behalve van het ronselen ook van „het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk”. De verdenking van opruiing via sociale media en nieuwssites, met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf, geldt voor alle drie.

Het OM houdt de verdachten in zogeheten beperkingen, waardoor zij behalve met hun advocaat geen enkel contact met de buitenwereld mogen hebben.