Nieuws
919627
Nieuws

'Apple zet Hollandse NXP-betaalchip in iPhone 6'

Apple heeft de Nederlandse chipmaker NXP ingeschakeld voor zijn betalingstechniek in de volgende iPhone. Met de smartphone kunnen gebruikers mobiel, draadloos betalingen doen als vervanger van de portemonnee.

Dat meldt de Financial Times. De deal zou een enorme opsteker zijn voor het bedrijf: van de nieuwe iPhone 6 worden recordomzetten verwacht.

Apple zou gecharmeerd zijn geraakt van de zogeheten near field communication-techniek (NFC), de chips van NXP die automatisch contact zoeken met betalingsterminals tot kassasystemen bij popconcerten. De chip biedt daarnaast de mogelijkheid om er talloze diensten over te laten lopen en alle apparatuur van bijvoorbeeld Apple draadloos contact te laten zoeken.

Grote lancering

Apple komt op 9 september met een grote productlancering. Verondersteld wordt dat de nieuwe iPhone wordt getoond en een veel grotere iPad met 12,9 inch scherm.

Apple zou met de chip een enorme stap in de al drukke mobiele betalingsmarkt kunnen zetten, hoewel de technologie reeds acht jaar in de markt is en ook door andere producenten wordt gebruikt. Nokia was in 2006 al eerder bezig met integratie. Maar via zijn iTunes-winkel heeft Apple inmiddels toegang tot 800 miljoen gebruikers.

Afrekenen restaurant

Volgens marktonderzoeker Jackdaw Research heeft nog maar de helft van alle Apple-smartphones nu zo'n NFC-chip, die daarmee in aangesloten restaurants kunnen betalen. In Japan boekte Google met zijn Wallet app grote vooruitgang, waar klanten in het openbaar vervoer kunnen afrekenen.

NXP levert al aan Apple, maar dan voor andere toepassingen. Het aandeel steeg donderdag 2% na een publicatie in Wired - waarbij het bedrijf niet bij naam werd genoemd.