Nieuws/Binnenland
919647
Binnenland

Dokter vergeet kankerdiagnose, patiënt overlijdt

Een Nieuw-Zeelandse vrouw is overleden nadat de huisarts haar vergat te vertellen dat haar borstkanker waarschijnlijk terug was.

De vrouw, die in 2003 al een borstkankerbehandeling onderging, meldde zich in november 2009 bij de huisarts met pijn in haar linkerschouder. De dokter, zich ervan bewust dat hij te maken had met een ex-kankerpatiënt, verwees de vrouw door voor een röntgenfoto. Op die foto was te zien dat er een scheur in een pees zat die waarschijnlijk veroorzaakt werd door uitzaaiing.

Toen de vrouw een paar dagen later naar de resultaten van haar röntgenfoto vroeg, vergat de huisarts de mogelijke uitzaaiingen te vermelden. In plaats daarvan werd de vrouw alleen behandeld voor haar gescheurde pees.

Pas drie maanden later kreeg de arts het voor elkaar een juiste diagnose te stellen. Ondanks jaren van actieve behandeling, is de vrouw alsnog overleden.

De dokter verklaart dat hij de vermoeden van de radioloog 'over het hoofd heeft gezien'. De blunderende huisarts wordt mogelijk vervolgd voor zijn nalatigheid.

Meer over borstkanker.