Nieuws/Binnenland
919663
Binnenland

Eis vijf jaar cel tegen ’kaasboermoordenaar’

De verdachte van de doodslag op de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen, André F., heeft donderdag een celstraf van vijf jaar tegen zich horen eisen wegens een woningoverval in Lunetten, in 2012. Volgens justitie heeft recidivist F. die ook op zijn geweten.

F. stond gisteren samen met zijn vriendin Maria T. (35) en de 40-jarige Antilliaanse Wendell L. terecht voor de brute woningoverval van twee jaar geleden. L. hoorde de openbaar aanklager een straf van vier jaar eisen en Maria T. moet wat de officier van justitie betreft 18 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, achter slot en grendel worden opgeborgen.

T. verklaarde gisteren voor de Utrechtse rechter dat zij destijds veelgebruiker was. Vanachter haar sluike haar klonk het op droeve toon. „Ik ben nu clean en wil die periode graag achter mij laten.”

Drugsverslaafd

Motief voor de woningoverval was volgens justitie geld, vele duizenden euro’s. Evenals zijn vriendin was hoofdverdachte André F. drugsverslaafd. In kringen van gebruikers ging het gerucht dat een van de bewoners geld zou hebben, waarop het pand aan de Simplonbaan werd bezocht door het trio.

De woningoverval was van tevoren goed voorbereid: zo deed Maria T. een voorverkenning en werd er een plattegrond van het pand gemaakt. Ten tijde van de overval werd exorbitant veel geweld gebruikt door de drie. Zo werd het slachtoffer meermalen gestoken en raakten twee anderen gewond. De vijf overvallers, waarvan er twee nog altijd spoorloos zijn, gingen er uiteindelijk met geld en drugs (cocaïne) vandoor.

Volgens het OM is er voldoende bewijs om F.,T. en L. voor lange tijd achter slot en grendel te bergen. Zo werd op een van de teruggevonden messen DNA van de verdachten gevonden, zag een getuige de zwarte Opel Astra wegscheuren en werd in de tas van een van de verdachten de bivakmutsen teruggevonden. Daarnaast past het signalement van „een grote neger’’ bij de Antilliaanse L. van 1.96 meter.

Imposant strafblad

Beide mannen zijn recidivisten en hebben een imposant strafblad van enkele tientallen pagina’s. Door het eerdere aanrakingen met politie en justitie hebben ze al eens een ISD-maatregel voor veelplegers doorlopen. Zij hielden zich echter niet aan de afspraken en waren geenszins van plan hun gedrag te veranderen. Om de samenleving optimaal te beschermen „rest er slechts een onvoorwaardelijk celstraf”, zo bepleitte de officier.

Hoofdverdachte L. wordt tevens nog vervolgd voor het bezit van wapens en vernieling van autobanden. Over twee weken volgt de uitspraak, maar daarmee is de kous nog niet af voor hoofdverdachte F. Hij moet zich op 28 oktober verantwoorden voor de verdenking van doodslag op kaasboer Witteveen, die hij volgens justitie doodde in afwachting van de strafzaak van gisteren.