Nieuws/Buitenland
919664
Buitenland

ISIS onderzoekt gebruik builenpest

De Islamitische Staat (ISIS) onderzoekt het gebruik van biologische wapens. Zo had de islamitische terreurorganisatie onder meer documenten in handen met uitleg over hoe de builenpest gebruikt kon worden als wapen.

Dat blijkt uit de bestanden op een laptop van een ISIS-lid, waarop de journalisten Jenan Moussa en Harald Doornbos de hand hebben weten te leggen. Op de website Foreign Policy schrijven ze dat niet duidelijk is of ISIS zelf al biologische wapens heeft gemaakt.

Wel is nagedacht over de manier waarop biologische wapens zoals de builenpest ingezet kunnen worden. Zo is in één van de documenten op de laptop te lezen: ,,Gebruik handgranaten om het virus te verspreiden en gooi die in afgesloten ruimtes zoals metro's, voetbalstadions of concerthallen." De builenpest wordt overigens veroorzaakt door een bacterie.

Fatwa

Het gebruik van biologische wapens is in ieder geval toegestaan, zo blijkt uit een fatwa op de laptop, die is uitgevaardigd door een Saoedische geestelijke: ,,Als moslims ongelovigen niet op een andere manier kunnen verslaan, is het gebruik van massavernietigingswapens toegestaan, zelfs als zij en al hun nakomelingen daardoor van de aardbodem worden weggevaagd."

De geciteerde geestelijke, Nasir al-Fahd, zit overigens in een Saoedische cel.