Nieuws
919709
Nieuws

Vrees nieuwe sancties EU

Goudprijs schiet omhoog door Oekraïne

Goud wint opnieuw aan aantrekkingskracht onder beleggers door toenemende onlusten in Oekraïne en onzekerheden over nieuwe sancties van de EU tegen Moskou.

In een week tijd staat het edelmetaal 0,6% hoger, met een lichte dip vrijdag, tot $1289,03 per troy ounce, de standaardmaat van 31 gram. Beleggers vluchtten uit aandelen en zoeken hun heil in het veilig geachte goud.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil zaterdag met de EU overleggen over mogelijk extra sancties tegen Rusland na berichten dat Russische troepen Oekraïne zijn binnengedrongen.

Paniek

Bij de Russen heerst paniek. De Russische centrale bank slaat via commerciële kanalen op grote schaal goud in, constateren goudanalisten. De Russen zoeken vanwege de boycotacties wereldwijd financiële steun. Sinds de crisis begon verloor zijn roebel ruim 20% aan waarde.

Zijn goudvoorraad is in omvang die van goudland Zwitserland gepasseerd. Volgens de belangrijkste branchevereniging, de World Gold Council, heeft Rusland in de afgelopen zes maanden zijn goudreserves met 54 ton uitgebreid. Dankzij de sterke toename bezit Rusland nu de op vijf na grootste goudvoorraad in de wereld.

Zilver ging in waarde mee op de slippen van goud.