Nieuws/Binnenland
919757
Binnenland

’Steun voor Oekraïne’

Europa moet Oekraïne militaire steun verlenen bij een gebleken Russische invasie. Op korte termijn kan dat betekenen dat Europese landen helpen bij de training van Oekraïense militairen, maar levering van wapens moet niet worden uitgesloten.

Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris generaal van de NAVO, tegenover deze krant.

„Of er inderdaad formeel een invasie is van de Russen in Oost-Oekraïne, kan ik niet beoordelen, maar de berichten hierover verbazen mij helemaal niet. Het is allang duidelijk dat Poetin de separatisten ondersteunt. De geschiedenis met de Krim herhaalt zich.”

Zwakte

De Hoop Scheffer benadrukt dat er geen militaire rol voor de NAVO is weggelegd. „Dat is onze zwakte, want Poetin weet dat ook. De rol van de Europese Unie blijft onderbelicht. De vraag wat er nu moet gebeuren, zal door de EU moeten worden beantwoord.”

Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een Russische invasie, zal de EU te hulp moeten schieten, aldus De Hoop Scheffer. „Dan denk ik allereerst aan economische steun, maar ook aan militaire. In eerste instantie denk ik aan het trainen van militairen. Maar ik zou van de EU ook wel een standpunt willen zien over het vullen van de gaten van de Oekraïense krijgsmacht.” Dat zou dan om levering van wapens kunnen gaan, niet om militairen, stelt de oud-NAVO-baas.

Hij vindt het een goede zaak dat de NAVO de militaire paraatheid in Polen en de Baltische staten gaat verhogen. „Toch kent dit conflict geen militaire oplossing”, aldus De Hoop Scheffer. „Het is heel belangrijk dat het diplomatieke kanaal openblijft, al wordt dat door het optreden van Poetin wel steeds moeilijker. Wat mij betreft moet de Duitse bondskanselier Merkel daar een leidende rol in spelen.”

Zorg

In de Tweede Kamer en bij het Nederlandse kabinet groeit de zorg over de Russische bemoeienis met Oekraïne. Parlementariërs hebben een waslijst aan vragen gesteld aan minister Timmermans (BZ), waarin men van het kabinet wil weten of er sprake is van ’een sluipende invasie’ van Rusland op Oekraïens grondgebied.