Nieuws/Binnenland
919902
Binnenland

Geen hypotheek, wel aftrekposten? 

Wij hebben ons huis begin 2013 verkocht en hebben meteen daarna een appartement gekocht tegen dezelfde prijs. Een hypotheek hebben we daarom niet. Mijn vraag is nu: waarom krijg ik niet een gedeelte terug van de belasting? Mij is altijd gezegd dat je de kosten van kosten koper (5600 euro) en de kosten voor courtage van de makelaar (5000 euro) altijd kon aftrekken van de belasting. De Belastingdienst zegt dat was vroeger wel zo, maar nu niet meer. Klopt dit? Graag van u een kort en duidelijk antwoord retour.

Als u met de kosten koper de overdrachtsbelasting bedoelt; die maakt deel uit van de kostprijs van de woning. Voor de overdrachtsbelasting mag u dus lenen, de rente voor de lening zal dan aftrekbaar zijn. Maar de kosten van de overdrachtsbelasting zelf zijn niet aftrekbaar (en zijn dat ook nooit geweest).

Makelaarskosten zijn alleen aftrekbaar voor zover de kosten zijn gemaakt voor het taxeren van de woning in verband met het afsluiten van een hypotheek. U heeft geen hypotheek afgesloten en het huis dus ook niet laten taxeren voor een hypotheek.

Misschien bent u in verwarring gebracht door de regels die gelden voor de bijleenregeling. Met de bijleenregeling bepaalt u of u nog kunt lenen voor uw huis terwijl u de rente voor deze lening kunt aftrekken. De bijleenregeling gaat uit van de prijs waarvoor u uw oude huis verkocht heeft (en van die prijs mag u dan de makelaarscourtage aftrekken) en uw oude hypotheek, en er wordt gekeken naar wat uw nieuwe huis kost en bij die prijs mag u dan de overdrachtsbelasting optellen.

In uw geval klinkt het alsof de enige aftrekpost die u voor uw huis heeft, de aftrekpost geen of een kleine eigen woningschuld is (waardoor u dus ook geen last heeft van een bijtelling wegens het eigen woningforfait).