Nieuws/Binnenland
919938
Binnenland

'Geef starters de eerste drie jaar belastingvrij'

Startende ondernemers zouden de eerste drie jaar vrijgesteld moeten worden van het betalen van belasting, waardoor er meer ruimte ontstaat voor innovatie; maar daarna moet er met terugwerkende kracht alsnog over die eerste periode belasting worden betaald.

Dit voorstel deed ZZP Netwerk Nederland woensdag tijdens een officiële hoorzitting over zzp'ers op het Ministerie van Financiën.

Voorzitter Jerry Helmers gaf aan dat de zelfstandigen- en startersaftrek in een tijdsspanne van 10 jaar moeten worden afgebouwd, tot aan een volledige afschaffing. ,,Daarnaast dienen regelingen zoals zwangerschapsverlof voor zzp’ers en de mogelijkheid om je ww-uitkering te behouden als je gaat ondernemen, als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, ook te worden afgebouwd tot nul.”, voegt hij toe.

 ZZP Netwerk Nederland wil iedereen motiveren beter te gaan nadenken over keuzes die je kunt maken in het leven: of je wel of niet ondernemer wilt worden, bijvoorbeeld. ,,Nu is iedereen maar gewoon zzp'er.''

Mindset

De organisatie meent dat de zzp-vakbonden alleen maar pleisters op de wondjes willen plakken en vooral beredeneren vanuit het belang van de zzp’er zelf, terwijl het belang van de BV Nederland als geheel voorop moet worden gezet. ,,De bonden interesseren zich totaal niet voor het gezond maken van de overheidsfinanciën. Dat is verontrustend. Natuurlijk lossen we de maatschappelijke crisis niet op na een stevig debat. Hier heb je opnieuw vier, vijf decennia voor nodig. De nieuwe mindset moet een mindset van verantwoordelijkheid worden, die ieder zelf kan nemen,'' aldus Helmers.