Nieuws/Buitenland
920414
Buitenland

Geheime raketlancering VS mislukt

Een geheim Amerikaans raketexperiment op de lanceerbasis in Alaska is maandag mislukt. Dat meldt het Pentagon. De Amerikanen lanceerden een hypersonische raket, die vijf maal sneller gaat dan het geluid. Vanwege een systeemfout ontplofte de raket in de lucht en vernietigde hij een deel van de lanceerbasis. Er vielen geen gewonden.

Het Advanced Hypersonic Weapon is het nieuwste snufje uit de tuin van de Amerikaanse legerindustrie. De raket vliegt zo snel, dat hij in enkele uren een doelwit kan raken aan de andere kant van de wereld. De raket die maandag in het Alaskaanse luchtruim ontplofte zou oorspronkelijk binnen een uur moeten landen op de Marshalleilanden in de Stille Oceaan, meer dan 5.000 kilometer verderop.

Het stadje Kodiak ligt maar vijftig kilometer van de lanceerbasis. Volgens een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie liepen de inwoners echter geen gevaar, omdat de raket niet geladen was met een springkop. De zegsvrouw vindt de mislukte geen proef geen al te grote tegenslag: ´De opdracht is erg belangrijk en we hebben veel vertrouwen in onze technologie.´

Een eerdere test, in november 2011, lukte wel. Toen vloog een hypersonische raket van Hawaï naar de Marshalleilanden in de stille oceaan.