Nieuws/Buitenland
920467
Buitenland

Groot misbruikschandaal in Britse stad

In de Britse stad Rotherham en omgeving is een groot misbruikschandaal in kaart gebracht. Uit onderzoek van een speciale commissie blijkt dat in de stad in Midden-Engeland tussen 1997 en 2013 zeker 1400 kinderen en tieners, voornamelijk meisjes, slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting.

Volgens de BBC blijkt uit het onderzoek dat kinderen van soms 11 jaar verkracht werden door meerdere daders, werden ontvoerd en naar andere steden in Engeland werden gebracht om daar te worden misbruikt, geslagen en geïntimideerd.

Vijf mannen zitten inmiddels vast voor seksueel misbruik van meisjes in 2010. De verdachten komen uit Pakistaanse kringen. De autoriteiten in het district Rotherham gaven vorig jaar opdracht voor het onderzoek.

„Het afschuwelijke karakter van het misbruik is moeilijk te beschrijven”, zegt professor Alexis Jay, die het rapport schreef. Ze ontdekte dat kinderen zwaar werden geïntimideerd en werden gedwongen getuige te zijn van gewelddadige verkrachtingen. Daarna werden ze bedreigd, als ze iets zouden vertellen.

Volgens het onderzoek was zeker een derde van de slachtoffers bekend bij de kinderbescherming. Ze concludeert dan ook dat toezichthouders in de eerste 12 jaar van de onderzochte periode ernstig tekortschoten en dat de problemen zwaar werden gebagatelliseerd.