Nieuws/Binnenland
920571
Binnenland

NVWA vond 74 tijgermuggen en 4400 kilo paling

De paardenvleesaffaire, de vondst van 74 tijgermuggen die gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen, en de inbeslagname van 4402 kilo levende paling. In het jaarverslag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blikt ze terug op de werkzaamheden van vorig jaar.

Bij de strijd tegen palingstroperij op het IJsselmeer zijn tien beroepsvissers aangehouden. De NVWA heeft in 2013 87 keer aangifte gedaan van verwaarlozing van dieren, daarnaast zijn er heel wat waarschuwingen uitgedeeld en dwangsommen opgelegd. 669 dieren zijn afgevoerd omdat er een acuut risico bestond voor hun gezondheid en welzijn. Ook op dierengeneesmiddelen is gecontroleerd. Aan veehouders zijn 56 processen-verbaal opgelegd, aan dierenartsen 8.

De NVWA ontving een kleine 15.000 meldingen van consumenten en organisaties. De meeste gingen over welzijn of verwaarlozing van dieren, daarna volgden klachten over roken in de horeca en op drie stonden meldingen over hygiëne in horeca en winkels.

De NVWA heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen. Zo stelde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid een paar maanden geleden dat de waakhond onverantwoord veel steken laat vallen. Het toezicht zou te wensen over laten vanwege voortdurende reorganisaties en bezuinigingen.

In het jaarverslag meldt de NVWA zelf dat door verschillende incidenten en crises duidelijk is geworden dat het toezicht op een aantal terreinen verbetering en verscherping nodig heeft. In december 2013 werd duidelijk dat de organisatie meer inspecteurs en dierenartsen krijgt. In geval van incidenten komt daar nog extra menskracht bij in zogeheten interventieteams.