Nieuws/Nieuws

Smartphone

Slimme reisgenoot

Door door Rolf Venema

Sinds 1 juli zijn de kosten voor dataverbruik in het buitenland sterk gedaald. Een smartphone gebruiken tijdens een stedentrip is binnen Europa dan ook voor meer mensen dan ooit tevoren binnen bereik. Maar wat kan zo’n gadget nou toevoegen? We nemen in Lissabon de proef op de som.

De Portugese hoofdstad leent zich uitstekend voor het experiment: een schitterend historisch Zuid-Europees decor dat, anders dan veel van de omringende steden, tegelijk ook met zijn tijd is meegegaan. De smartphone is dan ook een waardevolle toevoeging en dat is op het vliegveld meteen al te merken. Waar de andere toeristen in de rij staan voor een plattegrondje, trekken wij de smartphone uit de zak en zoeken het adres op van ons hotel, het moderne Figueira Hotel in het hartje van de stad. Even de app voor het openbaar vervoer in de stad openen en de juiste bus is snel gevonden.

Bezienswaardigheden

Vlug naar bed, want de volgende dag staat vol gepland met activiteiten. Eerst een bezoekje aan de Santa Justa-lift, die nog het meeste weg heeft van een mini-Eiffeltoren en kan worden gebruikt om een steile wandeling heuvel op te omzeilen. Maar alleen al voor het uitzicht over het kustgedeelte van Lissabon is het de rit waard. Hier bewijst zich het nut van de app Field Trip. De applicatie houdt constant onze locatie bij en als het merkt dat er iets bezienswaardig in de buurt is, geeft het een notificatie. Zo leren we al snel over het feit dat de lift is gebouwd door een leerling van Eiffeltoren-ontwerper Gustave Eiffel en dat het klooster dat we van de bovenste verdieping kunnen zien, het Carmo-klooster is.

Rond de Santa Justa-lift bevindt zich ook de grootste winkelstraat van de stad, met leuke winkeltjes en het nationale museum voor moderne kunst. Een kleine wandeling naar het Praça do Comércio levert een keur aan terrasjes op met uitzicht over zee, mits je de nogal opdringerige straatmuzikanten voor lief neemt.

 

 

Vertaling

Voor de lunch kiezen we voor het restaurant in de nabijgelegen brouwerij Cervejaria de Trinidade. Een blik op het menu leert dat alles er in het Portugees staat. De smartphone biedt weer uitkomst: met Google Translate is het mogelijk om ook tekst op foto’s direct te vertalen. Even een kiekje maken van het menu, aangeven welk gedeelte vertaald moet worden en alles is direct in het Nederlands beschikbaar. Tip: download thuis alvast het taalpakket voor het land waar je heen gaat, want anders maakt de applicatie bij elke vertaling contact met het internet. En hoewel de kosten inmiddels flink lager liggen, is dat een onnodige uitgave.

Na de lunch willen we naar het Castelo de São Jorge, boven op één van de zeven heuvels waarop Lissabon gevestigd is. Dat is echter nogal een wandeling – en bovendien ook nog eens bergop – en na een blik op de telefoon is duidelijk dat een tram pakken makkelijker is. Een charmante rit, in trammetjes die zo uit het begin van de twintigste eeuw lijken te zijn geplukt.

Routeplanner

Zodra we in de buurt komen van het kasteel, laat Field Trip ons weer van alles weten over het bouwwerk. Een gids is bijna niet meer nodig. De weg terug willen we wandelen – het is tenslotte toch bergafwaarts. Met Google Maps wordt een route uitgestippeld die ons door charmante steegjes brengt met authentieke fadoclubs. Het straatleven in Lissabon komt rond het begin van de avond pas echt op gang, zo wordt al snel duidelijk.

De volgende dag wordt het roer omgegooid: genoeg van de slome wandelingen en charmante tramritjes, we springen in een GoCar. Deze omgebouwde brommer met plek voor twee personen (€89 voor een hele dag) blijkt een uitstekend vervoermiddel om de wat verder gelegen delen van de stad te verkennen.

„De gps doet het niet”, waarschuwt de verhuurder. Geen probleem, wij hebben tenslotte Google Maps, dat ons naar de wijk Belem leidt. En omdat we toch in de buurt zijn, nemen we ook een kijkje bij het nabij gelegen Jeronimos-klooster. Het ritje terug naar het centrum gaat langs de kust, met af en toe een pauze om te genieten van het uitzicht.

Een blik op de telefoon doet ons eraan herinneren dat we ook nog een vlucht te halen hebben. En dus wordt weer de meest effectieve route gezocht en voor we het weten staan we alweer bij de gate. Een mooi moment om alle op de smartphone gemaakt foto’s te sorteren en alvast wat te delen via Facebook en Twitter. Boarden doen we met een gedownloade boarding pass – wel zo slim.

 

Eten en drinken

Bij Can the Can, op het Praça do Comércio, komen alle ingrediënten voor de (smakelijke) gerechten uit blik.Cervejaria de Trinidad is gesitueerd in een oud klooster en heeft een heel apart sfeertje.Canto Da Avilez is een goede plek om de Portugese cuisine uit te proberen.

MB

Dataverkeer kost sinds 1 juli 2014 €0,24 per megabyte. Veel aanbieders bieden ook databundels aan voor een vast bedrag per dag. Zo biedt Vodafone 35MB aan voor €2, terwijl bij KPN 50MB te verstoken is voor €2,50. T-Mobile biedt verschillende bundels, van €2 voor 20MB per dag tot €5 voor 60MB per drie dagen.Houd er rekening mee dat de accu bij intensief gebruik snel leeg raakt en neem een extra accu mee.

Reiswijzer

Vliegen naar Lissabon vanaf Schiphol duurt zo'n twee uur. Vanaf het vliegveld is het maar een half uurtje met het openbaar vervoer naar de stad.Met een Lisboa Card (€31,50 voor 48 uur) kun je vrijwel al het openbaar vervoer in de stad gebruiken.Met de officiële Lisbon Metro-app vind je je route door het metrosysteem. Google Maps is handig om je weg te vinden. De Field Trip-app laat je weten wanneer er wat interessants in de buurt is.