Nieuws/Binnenland
920677
Binnenland

Marechaussees in Mali doelwit spionage China

Marechaussees die deel uitmaken van de VN-missie in Mali, zijn doelwit geworden van spionage door China.

Van Chinese VN-collega’s kregen de Nederlanders bij aankomst in Mali als welkomstgeschenk onder andere een usb-stick waar mogelijk software op staat waarmee de Chinese geheime dienst digitaal informatie kaapt.

„Een collega vertrouwde het niet, is ermee naar de inlichtingendiensten gegaan en kreeg het advies de usb-stick niet in zijn computer te stoppen. De Chinezen die daar in Mali zitten, zouden inlichtingen proberen te verzamelen”, aldus een marechausseebron, die anoniem wil blijven.

Waarschuwing

„Op het specifieke voorval in Mali kunnen we niet ingaan. Wel is het zo dat de overheid al langer waarschuwt voor de digitale spionageactiviteiten vanuit diverse landen, waaronder China”, reageert desgevraagd Maarten Hilbrandie, woordvoerder van de militaire inlichtingendienst MIVD.

„De hele overheid, en dus ook Defensie, waarschuwt haar personeel altijd al voor de risico’s die het in ontvangst nemen en gebruiken van usb-sticks met zich meebrengt. Er kan malware staan op usb-sticks waarvan je het fijne niet weet, en dus ook op sticks die je in ontvangst neemt van buitenlandse relaties. Voor het veilig opslaan van informatie verstrekt Defensie aan haar personeel beveiligde usb-sticks”, aldus de MIVD-woordvoerder.