Nieuws/Buitenland
920813
Buitenland

'Britse rapper niet daadwerkelijke beul'

De in Groot-Brittannië geboren rapper Abdel-Majed Abdel Bary is mogelijk niet de daadwerkelijke beul van journalist James Foley. Forensische analisten die de beelden hebben bestudeerd, vermoeden dat Bary enkel als een soort stroman diende. De daadwerkelijke onthoofding van Foley is in dat geval door iemand anders uitgevoerd.

Dat zeggen experts tegen de Britse krant The Times. Hoewel over het gruwelijke lot van de Amerikaanse journalist weinig twijfel meer bestaat, zien de analisten sterke aanwijzingen dat de onthoofdingsvideo die door ISIS is vrijgegeven, in scène is gezet.

,,Na bewerking van het beeld is te zien dat het mes ten minste zes keer langs de bovenkant van de keel wordt gehaald, zonder dat er bloed is te zien voordat het beeld op zwart gaat", aldus een betrokkene bij het onderzoek naar de beelden. Ook de geluiden die Foley in de video lijkt te maken komen niet overeen met wat je volgens de analist zou verwachten in zo'n geval.

Abdel-Majed Abdel Bary zou enkel voor propagandadoeleinden net doen alsof hij Foley vermoordt, omdat hij de Engelse taal machtig is en zo de boodschap van de terroristen van ISIS breder kan verspreiden.  

Een andere analist denkt eveneens dat de video in scène is gezet. ,Mijn gevoel zegt dat de daadwerkelijke executie is uitgevoerd nadat de camera is uitgezet."