Nieuws/Buitenland
921166
Buitenland

Protest Holocaustoverlevenden tegen bloedbad

Holocaustoverlevenden hebben met een advertentie in de Amerikaanse krant The New York Times geprotesteerd tegen het „het bloedbad onder de Palestijnen in Gaza”. De 327 ondertekenaars uit Europa en de Verenigde Staten zijn overlevenden en nabestaanden van slachtoffers en overlevenden van de genocide door de nazi's.

In de advertentie veroordelen ze ook de „voortdurende bezetting en kolonisatie van historisch Palestina”. „We zijn gealarmeerd door de extreme, racistische ontmenselijking in de Israëlische maatschappij”, schrijven ze over de manier waarop in Israël over Palestijnen wordt gesproken.

Ook richten ze zich tegen winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Elie Wiesel, zelf een overlevende van de Holocaust. „Joden hebben het offeren van kinderen 3500 jaar geleden afgewezen. Nu is het de beurt aan Hamas”, had Wiesel geschreven in een eigen advertentie.

Volgens de ondertekenaars van de advertentie misbruikt hij zo „onze geschiedenis” om te rechtvaardigen dat „Israël de Gazastrook vernietigt en meer dan 2000 Palestijnen heeft vermoord”.

Tot slot roepen ze op tot een een „volledige economische, culturele en academische boycot van Israël”.