Nieuws/Binnenland
921208840
Binnenland

Forse daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

ZEIST - De coronacijfers gaan de goede kant op. Het aantal besmettingen neemt af, terwijl het ook in de ziekenhuizen iets rustiger wordt. Dat is prettig in het licht van de komende versoepelingen. Misschien biedt dat deze herfst toch nog mogelijkheden om het nachtleven meer te heropenen, denkt viroloog Louis Kroes.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 13.347 meldingen van positieve tests. Dat is het laagste weekcijfer sinds begin juli, vlak voor de vierde golf. Vergeleken met de voorgaande week is het aantal nieuwe gevallen met 16,5 procent gedaald.

Scholen en kinderdagverblijven zijn nog altijd een belangrijke plek waar mensen het virus oplopen. Jonge kinderen van 5 tot en met 14 jaar vormen daardoor onverminderd de grootste groep onder de positief getesten. Maar het aantal nieuwe gevallen daalt bij hen, net als onder de andere leeftijdsgroepen.

Het aantal ziekenhuisopnames nam af naar het laagste niveau sinds half juli. Bij 287 mensen waren de klachten vorige week dusdanig ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er 374 opnames en nog een week eerder 421. Van de 287 opgenomen coronapatiënten kwamen 66 op een intensive care terecht, tegenover 80 en 94 in de weken ervoor.

Viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden is blij met die dalende cijfers. „Dit ondersteunt de huidige versoepelingen. De trend gaat nu echt de goede kant op en dat hangt samen met de immuniteit in de bevolking. Na de zomerpiek en het nog enige tijd doorsudderen van de besmettingen ziet het er nu beter uit.”

Als deze trend zich de komende weken doorzet, zouden verdere versoepelingen misschien zelfs mogelijk zijn, denkt Kroes. „Mogelijk kun je dan ook de openingstijden van de horeca en nachtclubs tot verder in de nacht uitbreiden. Maar ik heb het idee dat het kabinet daar wel erg terughoudend mee zal zijn, omdat de aanname is dat het mede door die sector komt dat we afgelopen zomer zo’n piek hadden. Als de cijfers blijven dalen, is een uitbreiding misschien nog net mogelijk voordat we echt de winter ingaan.”

Die winterperiode vormt tegelijkertijd wel een uitdaging, stelt Kroes. „Want dan zitten we weer dichter op elkaar en bestaat er het risico dat de ziekenhuizen voller worden, ook vanwege influenza. Het wordt nog een spannende periode.”