Nieuws
921408
Nieuws

Opgefriste Skoda Fabia introduceert nieuwe designtaal

De derde generatie Skoda Fabia groet u. De eerste foto’s van de vijfdeurs hatchback tonen vooral een meer dynamische auto. En dat is precies wat designbaas Jozef Kabaň voor ogen had.

De nieuwe Fabia is het eerste model met Skoda’s nieuwe designtaal. De autobouwer liet ons enkele maanden terug al wennen aan het design met de onthulling van de gifgroene VisionC Concept. Volgens Skoda’s hoofdontwerper Kabaň is de nieuwe Fabia met de introductie van de nieuwe designtaal ‘expressiever, dynamischer en sportiever’.

Gemoderniseerd

De auto is langer en breder en dat heeft positieve gevolgen voor de interieurruimte. Exacte afmetingen geeft Skoda pas op een later tijdstip vrij. De nieuwe Fabia staat op hetzelfde platform als de vorige generatie, al heeft Skoda de boel door de toevoeging van enkele MQB-componenten wel gemoderniseerd. Met name aan het gewicht is dat te merken, want de Fabia is 65 kg lichter geworden.

Motoren

Volgens Skoda daalt mede door die gewichtsreductie het brandstofverbruik van de motoren met 17 procent. Het aanbod bestaat uit vier benzine- en drie dieselmotoren. De instapper is een 1.0 MPI met 60 pk. Een 1.2 TSI met 110 pk vormt het topmodel van de benzinemotoren. Dieselen kan met een 1.4 TDI met vermogens van 75 pk tot 105 pk. Eind 2015 volgt nog een Fabia Greenline met onder de kap een 75 pk sterke 1.4 TDI driecilinder. Het gemiddelde verbruik van die versie bedraagt 3,1 l/100 km, goed voor een CO2-emissie van 82 g/km. Dat de auto pas eind 2015 komt, betekent dat Skoda die uitvoering slechts enkele maanden of zelfs weken kan aanbieden met 14 procent bijtelling. De grens ligt volgend jaar nu eenmaal op 82 gram.

Kleuren

Interieurfoto’s ontbreken nog, maar Skoda belooft in ieder geval een MirrorLink-systeem waarbij het scherm van je smartphone wordt gekopieerd naar het display in de auto. Voor de aankleding van het model heeft Skoda verschillende kleuren in het programma, zo zijn er tijdens de introductie 15 lakkleuren beschikbaar, waarbij de kleur van het dak, de wielen en spiegelkappen zelf gekozen kan worden. “De marktintroductie van de nieuwe Fabia heeft eind 2014, begin 2015 plaats”, aldus de woordvoerster.