Nieuws/Binnenland
921436373
Binnenland

Ook premier betaalt symbolisch bedrag

Rutte biecht op: ook mist in met autogordel

Amsterdam - Premier Rutte bekent dat ook hij niet altijd zijn gordel om heeft als hij achterin de dienstauto zit. Hij biecht dit op, nadat minister Wiebes eerder ook al aangaf vaak maling te hebben aan autoriemen.

Wiebes kreeg veel boze reacties, onder andere van wijkagent Ben van Gorcum. Hij vindt dat de VVD-bewindsman het verkeerde voorbeeld in het verkeer geeft.

Na Wiebes geeft nu dus ook de premier aan maling te hebben aan de gordelplicht. Hij belooft hem vanaf nu wel vast te gaan klikken. De aanleiding daarvoor was de misser van Wiebes. „Ik dacht hee, die gordel vast maken, dat moet ik vanaf nu wel gaan doen. Je moet je gewoon aan de wet houden.”

De premier kondigt bij radioprogramma Met Het Oog Op Morgen aan dat hij het geldbedrag dat bij een eventuele boete zou horen, overmaakt aan een goed doel, in navolging van Wiebes.

Flater

Minister Wiebes was donderdag te zien bij Jinek. Op de achterbank van de ministers-auto bekende hij aan verslaggever Jair Ferwerda dat hij weigert de veiligheidsgordel om te doen. „Daar ben ik een beetje stout in. Ik heb meestal de gordel niet om.”

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zegt dat ze ’heel erg ontstemd’ was over de onachtzaamheid van haar collega en dat ze haar parijgenoot ’er stevig op heeft aangesproken’.

Wiebes zelf toonde zich na de wekelijkse ministerraad schuldbewust. „Het is verkeerd, de wet geldt voor iedereen.” Hoewel hij geen boete heeft gekregen, belooft hij het bedrag dat hij daaraan kwijt zou zijn geweest (149 euro), over te maken naar Veilig Verkeer Nederland. „Ik ga mijn leven beteren.”

Honderden twitteraars zijn het roerend eens met de agent. Wiebes krijgt flink onder uit de zak. Hij wordt ook nog eens fijntjes gewezen op het VVD-standpunt dat ’de rechtsstaat geen Febo-muur is’.