Nieuws/Binnenland
921482
Binnenland

Amerikanen met ebola genezen

Beide Amerikanen die in Afrika het ebolavirus hadden opgelopen, zijn genezen. Hulpverleenster Nancy Writebol heeft het ziekenhuis in Atlanta dinsdag verlaten. Ook de arts Kent Brantly is hersteld. „Het is een wonderbaarlijke dag. Ik ben dolblij dat ik leef”, liet Brantly donderdag weten.

Brantly en Writebol zijn behandeld met het experimentele serum ZMapp tegen de gevreesde ziekte. De voorraad ZMapp is inmiddels op.

Brantly en Writebol werden begin deze maand met een speciaal vliegtuig van Liberia naar de VS gebracht en daar meteen in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis in Atlanta. Ze hielpen ebolapatiënten in het Afrikaanse land Liberia en raakten zo besmet met het dodelijke virus.

Woensdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika inmiddels is gestegen naar zeker 1350, bijna 2500 mensen zijn besmet. De epidemie woedt in voornamelijk Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Het RIVM heeft huisartsen in ons land ingelicht over de dodelijke ziekte. De kans dat het virus naar Nederland komt, blijft volgens het instituut 'buitengewoon klein'.

Ebola: de 5 meest gestelde vragen