Nieuws
921565
Nieuws

Onrust bij bezorgers PostNL

De Belastingdienst heeft koeriers op de korrel die rijden voor PostNL. Freelancers die voor onderaannemers van PostNL pakjes bezorgen, wordt de voordelige fiscale status van zelfstandige geweigerd, omdat ze maar één opdrachtgever hebben. Dit terwijl zzp-koeriers die direct in opdracht van PostNL rijden, die status wel krijgen.

Als de fiscus doorpakt heeft dat serieuze gevolgen voor het koeriersnetwerk waar het bedrijf op leunt. Dat stellen belastingadviseur Kees Burmanje uit ’s-Hertogenbosch en Celil Oren, voorzitter van de belangenclub SubcoPartners.

Als de fiscus oordeelt dat de zzp'ers geen ondernemers zijn, kunnen zij bijvoorbeeld fluiten naar faciliteiten zoals de belastingaftrek voor ondernemers. „Een gemiddelde koerier die daardoor een naheffing krijgt om loonbelasting te betalen, houdt dan nog maar €1300 per maand over – en dan moeten de verzekeringen nog worden betaald. Dan komen ze onder het bestaansminimum te zitten”, zegt Burmanje.

PostNL weet dat er onrust is, maar zegt momenteel weinig klachten binnen te krijgen. „We hebben nu een ombudsman waar koeriers zich kunnen melden als er zaken spelen.”

Lees verder in onze DFT Premium-sectie